Inneke Koesherawati berubah setelah baca Surah An-Nur, Al-Ahzab

HARAKAHDAILY | .

Artis Inneke Koesherawati mengaku hidupnya berubah setelah membaca Surah An-Nur dan Al-Ahzab. Hatinya memutuskan berhijab setelah membaca ayat yang memerintahkan perempuan untuk menutup aurat.

Kala itu, kata Inneke, dirinya sudah lama tak membaca Al-Quran. Bahkan, mushaf yang dia baca itu sudah berdebu, kerana terlalu lama tak dibuka.

"Akhirnya buka-buka, yang sudah lama banget nggak pernah buka-buka Al-Quran, hingga berdebu," kata Inneke dalam talkshow Wardah Day di Senayan City, Jakarta.

Dengan kemampuan seadanya, Inneke akhirnya membaca Kitab Suci itu. Ilmu mengaji yang pernah dipelajari semasa kecil dia gunakan. Huruf demi huruf, ayat demi ayat, dia baca dengan tergagap.

"Tiba-tiba sampailah pada Surah An-Nur dan Al-Ahzab yang mengatakan bahawa kita suruh menutup aurat," ujarnya dipetik laman Eramuslim.

Saat itu, sebenarnya tak ada niat untuk berhijab. Selain itu, kontrak sinetron masih beratur. Dia tak mahu kehilangan pekerjaan hanya gara-gara berhijab. Namun, setelah membaca kedua surah itu, semua berubah. Hatinya tergerak.

"Waktu itu, Bismillah saja. Akhirnya Aidil Fitri tertutup. Bismillah, apa yang terjadi terjadilah," tutur Inneke.

Hingga kini, duta jenama Wardah ini tetap mengenakan hijabnya dan kehidupannya telah membuktikan jika hijab tidaklah menghalang rezemi yang terus mengalir padanya.

Jika perempuan secantik Inneke Koesherawati sahaja menutup auratnya, alangkah lucu dan ironis jika perempuan-perempuan yang "biasa saja" malah mendedah aurat dengan memakai seluar jeans pendek atau fesyen yang kekurangan bahan.

Share on Myspace