Selamat jalan dan selamat beristiqamah

MUMTAZ MD NAWI | .

Detik bersejarah hitam, kuning dan jingga buat sebuah parti yang berteraskan warna hijau putih. Sekumpulan anak didik sekian lama kini bergerak berkelompok keluar dari jamaah setelah tidak lagi bersama saf kepimpinan.

Apapun keputusan yang dibuat kita percaya ia dibuat berdasarkan keyakinan pendekatan yang berbeza sekian lama walau terasnya masih sama. Selamat jalan buat kalian moga berjaya  memastikan kebersamaan kumpulan "untapped market"  yang belum dipelopori jadi kenyataan yang memberangsangkan untuk masa depan agama dan negara tercinta.

Bagi sebahagian besar ahli PAS seluruh negara yang istiqamah dan terus istiqamah dengan perjuangan PAS maka kita akan tetap bergerak atas landasan ini. Juga kerana keyakinan akan kebenaran sebuah aqidah dan pendekatan melampaui minda sezaman berdasarkan  pengalaman politik dan dakwah pimpinan.

Gegaran perubahan hala tuju yang berlaku ini barang kali menggusarkan sebahagian pihak namun kita tetap menerimanya sebagai sebahagian proses pematangan cabaran politik dan dakwah kini.

Rencam dugaan politik semasa susah dan kalah tak sama dengan trend ujian dan pujian semasa senang dan menang.

Bersih  4 datang pada ketika yang sangat historik penuh gesaan ekonomik dan politik. Budaya politik memijak gambar sebagai tanda dendam dan benci harus dihenti dan diganti dengan penumbangan regim secara demokratik dan sistematik. Anak muda dan rakyat harus terus menterjemahkan kemarahan ini menerusi undian ketika pilihan raya dengan memastikan semua yang turun ketika bersih berdaftar sebagai pemilih dan terus berjuang menyebarkan informasi tepat serta bertanggungjawab.

Menggantikan pemimpin dari regim yang sama resam dan budaya tidak akan menukar apa-apa .Umpama menukar TPM Muhyiddin kepada TPM Zahid yang kelihatan tiada kesan kepada ekonomi dan politik negara malah makin memburuk.

Maka PAS  sedar dan perlu mengambil segala langkah menggerakkan massa mengikut acuan dan cara tersendiri untuk membuktikan bahawa kita kekal sebagai parti bermanfaat, berprinsip, professional dan relevan dalam dunia politik Malaysia kini.

Kesedaran dan sikap celik politik yang makin berkembang di kalangan rakyat adalah satu petanda positif untuk tiupan pilihan raya bagi parti bukan be end. Maka, selepas ini sebarang kerjasama dan muafakat politik bakal menitipkan kesan caturan politik aras tinggi dan berimpak.

Apa saja gandingan langkah berani dan luar kotak oleh mana-mana parti akan diulas dan diperhati secara ilmiah dan praktikal dan pastinya juga terdedah dengan pelbagai spekulasi dan tribulasi. Belajarlah dari kesilapan dan kekhilafan pakatan yang lepas, sesungguhnya ilmu itu sangat mahal dan tiada nilai dalam sejarah negara.

Semangat kemerdekaan tahun ini disambut dengan doa agar ukhuwwah kekal terpelihara di saat kita tidak lagi bersama dan masing-masing perlu membuktikan bahawa adawah bukanlah agenda sesama kita. Semua laungan gerak kerja dan slogan dakwah dan tarbiah selama ini kini teruji dan menguji.

Selamat Menyambut Merdeka dan menuju kepada pengorbanan harta dan jiwa menghadapi ibrah idil adha yang bakal menjelma. Amilin aktivis, ulama dan profesional  istiqamah untuk tetap membantu memperkuatkan kepimpinan Presiden yang kami kasihi. Moga di sana ada rahmat dan berkat atas segala ijtihad dan syura walau kadang kala dirasa kelat untuk ditelan umpama  ubat buat pesakit, tak sedap tapi penuh manfaat.

Pintu tetap terbuka menyambut kepulangan saudara andai satu masa teringat jalan ke rumah kita.

Wassalam.

Mumtaz Md Nawi
Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Negeri Kelantan
1/9/2015 - HARAKAHDAILY 1/9/2015

Share on Myspace