Fastaqim terjemah rasa cinta mendalam pendukung PAS

DR RIDUAN MOHAMAD NOR | .

Tanah Serendah Sekebun Bunga, Kelantan menjadi saksimata bagaimana lebih seratus ribu para pendukung PAS berhimpun, memugar kembali semangat serta menggebu aspirasi untuk terus beristiqamah.

Mereka datang tanpa diupah, berjejer keringat menempuh pemusafiran yang jauh, namun relung dada mereka menyala api semangat dalam kuntuman ukhuwwah yang mekar bersemi.

Himpunan Fastaqim menterjemahkan rasa cinta yang mendalam pendukung PAS terhadap jamaah yang mereka cintai walaupun musuh dan pengkhianat sentiasa cuba merobek maruah dan reputasi PAS.

Himpunan yang merapatkan pendukung PAS yang mempunyai pelbagai latar belakang sosiopolitik, lantaran gegaran pasca muktamar yang berjaya menelanjangi wajah sebenar sekelompok bekas pimpinan PAS.

PAS dalam beberapa bulan ini telah menghadapi lonjakan pertambahan ahli baru di seluruh belahan negara, paralel dengan gelombang sambutan hebat program-program yang dibuat di peringkat cawangan, kawasan, negeri dan juga pusat.

Tabiat tersembunyi pendukung PAS dalam tempoh enam dekad ini ialah apabila PAS diasak dan ditekan maka semangat mereka melantun ke udara. Energi mereka seperti dirasuk untuk terus bekerja bagi mengumpulkan kembali sokongan massa dan membentengi jamaah daripada segenap penjuru.

PAS yang merupakan kesinambungan gerakan Hizbul Muslimin yang diharamkan oleh British telah merencahkan dengan baik lapangan operasional sektor siasah, dakwah dan tarbiah dalam tempoh enam dekad. Sejarahnya sarat dengan hujaman musuh dan persaingan dengan gerakan dhirar yang cuba memecahkan kesatuan umat Islam.

Lambang PAS pernah diharamkan, ahli-ahli PAS ratusan jumlahnya yang pernah mendekam di khemah ISA, ribuan ahlinya menghadapi penindasan berterusan, puluhan yang mati dibunuh regim tirani.

Sejarah ini tidak dihadami oleh anak muda kail panjang sejengkal yang malas membaca, merasakan PAS ini terlalu lemah untuk menguruskan perubahan dan momentum politik negara ini.

Mereka silap, termasuk penganalisis politik separuh masak yang juga pencatur gerakan dhirar yang menyatakan PAS akan lenyap dalam 20 tahun akan datang. Sangat naif dan memalukan artikulasi yang sangat lemah, sedangkan himpunan Fastaqim menunjukkan kehadiran 70 peratus anak-anak muda yang energetik. Merekalah yang akan mewarisi perjuangan Islam yang menjadi nuansa perjuangan  PAS, tanpa kompromi.

Semangat yang dikutip dan lantunan laungan takbir di Kota Bharu wajib diteruskan ke seluruh belahan negara.

Pulang dari Himpunan Fastaqim, maka antara agenda yang wajib digerakkan oleh pendukung PAS ialah memperkasakan program tarbiah dan tajnid. Hidupkan usrah, rehlah, tamrin di peringkat cawangan untuk memperkasakan fikrah ahli dan mempertautkan ukhuwwah.

Kawasan pula menggerakkan kempen penambahan ahli baru dan menggiatkan ijtimak di peringkat kawasan. Mengatur pelbagai program yang boleh memecahkan tembok kaca di antara PAS dan masyarakat Muslim dan bukan Islam. Gerakkan kempen membeli Harakah yang menjadi lidah rasmi parti dan sebarkan Harakah di lapangan masyarakat.

Pendukung PAS wajib memanfaatkan ruang siber untuk menyebarkan pengaruh PAS kerana medium ini mempunyai jumlah pemain yang besar. Dianggarkan Malaysia mempunyai 15 juta pemilik akaun FB, juga aplikasi media sosial yang lain.

Pengaruh media sosial cukup besar merembes pengaruh terutama kelompok kelas menengah berpendidikan dan menjangkaui kawasan luar bandar yang sebelum ini menjadi kubu kuat Umno BN. Ayuh kita genggam erat tangan untuk menggapai kejayaan, tiada jalan mudah melainkan segunung tad'hiah yang berterusan...maka istiqamah teman-teman semua! - HARAKAHDAILY 18/10/2015

Penulis ialah AJK PAS Pusat, Panitia Fastaqim 2015

Share on Myspace