Harap Salahudin Ayub respons

ZAHARUDIN MUHAMMAD | .

TULISAN Salahudin Ayob ini sedang disebarkan seolah-olah Dr Yusof Qardhawi merestui PAN. (Rujuk berita Amanah jawab isu diharamkan Yusuf al-Qardawi yang disiarkan dalam Sinar Harian Online pada 20 Oktober 2015)

Pertamanya saya nak tanya Salahudin Ayub, kenapa tidak mendedahkan mesej Dr Yusof Qardhawi semasa beliau, Ustaz Ghani Shamsudin dan Asmuni Awi berjumpa dengan Dr Ali Qurrahdaaghi?

Apakah mesej daripada Dr Yusof Qardhawi yang disampaikan oleh Dr Ali dalam perjumpaan itu tidak diterjemahkan oleh Ustaz Ghani justeru Salahudin sendiri tidak boleh berbahasa Arab atau Salahudin sengaja sembunyikan bahagian penting dan utama dalam pertemuan tersebut kepada orang awam?

Kalau riwayat daripada Dr Mujahid yang berjumpa dengan Dr Yusof Qardhawi, memang saya meraguinya sebab daripada awal yang saya kenal beliau suka 'tidak bercakap benar' atau dalam istilah yang tepat disebut sebagai “tauriah”.

Dulu beliau menjaja bahawa seolah-olah Majlis Syura Ulamak telah meluluskan non muslim menjadi ahli penuh parti, bukan ahli bersekutu, walhal tidak pernah pun.

Pernah dalam program Pemuda beliau di tanya adakah dahulu dia adalah IRC? Beliau jawab tidak.

Memang betul dia bukan IRC, tapi dia JIM sebab era beliau era 90-an di mana IRC sudah dijelmakan dalam bentuk JIM. Walhal semua sezaman dengan beliau di Mesir kenal beliau bersama dengan kumpulan JIM yang sanggup bergabung dengan kelab Umno lawan dengan PAS.

Jawab tidak itu namanya tauriah sebab dia JIM, bukan IRC. Walaupun poinnya sama, tapi perkataannya berbeza.

Dulu saya nak bangkang secara terbuka rasa janggal, maklumlah sesama parti, kecuali ia melibatkan hukum dan dakwah Islam, maka saya akan tetap bangkang jika ia boleh menjadikan awam silap faham (seperti isu hudud oleh Dr Dzulkefly Ahmad dahulu). Tapi sekarang sikap 'suka putar alam' golongan ini perlu diketahui ramai.

Saya harap Salahudin Ayub respons komentar saya ini. – HARAKAHDAILY 22/10/2015

Share on Myspace