Mengejar populariti penyakit ahli ilmu

DR MUHAMAD FAISAL | .

Rasulullah صلى الله عليه وسلم bersabda: Sesiapa yang menuntut ilmu untuk berlawan dengan ulama, atau berdebat orang kurang cerdik atau untuk mengalihkan perhatian orang kepadanya, Allah akan masukkannya ke dalam neraka. Riwayat Termizi.

عن كعب بن مالك رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم من طلب العلم ليجاري به العلماء أو ليماري به السفهاء أو يصرف به وجوه الناس إليه أدخله الله النار "[] رواه الترمذي

Keihlasan ialah perkara yang sukar kerana ia merupakan perkara yang tersembunyi. Ia merupakan suatu ujian kepada semua orang yang beramal termasuklah orang yang menuntut ilmu. Rasulullah mengingatkan tujuan menuntut ilmu ialah untuk mencari keredhaan Allah, bukan untuk bermegah-megah dengan ilmu atau pun sijil yang diperolehi.

Dalam hadis di atas, Rasulullah صلى الله عليه وسلم sendiri menjelaskan 3 golongan صلى الله عليه وسلم  tidak ikhlas dalam menuntut ilmu iaitu untuk orang صلى الله عليه وسلم  merasakan dirinya hebat, mendapatkan populariti, memperoleh kedudukan dan semata-mata untuk mendapat habuan dunia. Mereka ni masuk neraka.

Antara tanda yang boleh kita perhatikan ialah suka membicarakan isu khilafiyyah, membincangkan perkara yang konflik dan kontroversi, mencari perbalahan dengan tujuan untuk jadi hero dan nampak dia tahu belaka. Biarpun di mulutnya mereka mendakwa "mereka pun inginkan kebaikan" seperti yang diungkapkan oleh orang munafiq (انما نحن مصلحون).

Betapa Allah banyak menjelaskan sifat buruk ahli kitab dalam banyak ayat al-Quran sebagai pengajaran kepada kita. Marilah sama-sama kita menginsafkan diri sendiri dan berjaga-jaga dengan matlamat menjadi ahli ilmu yang membawa padah yang buruk di akhirat.

Share on Myspace