Pelindung yang rapuh bagi mereka yang musuhi Islam

USTAZ SYARHAN HUMAIZI HALIM | .

PIMPINAN dan ahli PAS yang istiqamah dan miliki Akidah Perjuangan yang diikat simpul utuh dengan tali Islam jelas tidak akan meninggalkan perjuangan. Keyakinan pada pemeliharaan Allah dan Rasulnya sebagai pelindung ibarat gigi geraham yang menggigit. Ia akan menjadi kukuh, utuh dan kuat.

Dengan ketulenan perjuangan, kefaqihan pimpinan serta keikhlasan ahlinya yang menyandari Islam sebagai hadafnya bisa mengaut pukat lautan hati manusia pada perjuangan ini.

Mereka yang ada kepentingan peribadi dan agenda tersembunyi sahaja yang akan menjauhi perjuangan Islam. Itu tapisan dari Allah. Yang menjadikan hadaf perjuangan selain Islam. Yang mengambil pelindung selain Allah.

Allah nyatakan golongan ini rapuh. Perjuangan mereka rapuh. Pelindung mereka rapuh. Rapuh ibarat sarang labah-labah.

(مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتًا ۖ وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ ۖ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ)
[Surat Al-Ankabut 41]

“Misal bandingan orang-orang yang menjadikan benda-benda yang lain dari Allah sebagai pelindung-pelindung (yang diharapkan pertolongannya) adalah seperti labah-labah yang membuat sarang (untuk menjadi tempat perlindungannya); padahal sesungguhnya sarang-sarang yang paling reput ialah sarang labah-labah, kalaulah mereka orang-orang yang berpengetahuan. – HARAKAHDAILY 5/12/2016

Share on Myspace