PAS bantah DLP

NASRUDIN HASSAN | .

1. PAS menyeru seluruh ahlinya dan warga prihatin hadir ke Perhimpunan Aman Bantah DLP anjuran badan-badan bukan kerajaan dan tokoh-tokoh pejuang bahasa bagi mendengar secara langsung hujah dari para pejuang bahasa kenapa DLP mesti dibantah.

2. Maklumat Himpunan Aman tersebut seperti berikut:

Tarikh: 9 April 2016
Hari: Sabtu
Masa: 2.30 petang
Tempat: Padang Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur
Tema pakaian: Warna PUTIH

3. Kenapa PAS sokong bantahan ini?  Selain daripada hujah yang akan diutarakan pada hari himpunan tersebut, asas utama kenapa PAS turut serta membantah ialah:

a) Adalah tanggungjawab PAS untuk meninggikan peranan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Di dalam Perlembagaan PAS; Fasal ke 6, item 7:

"Mempertahankan Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi negara yang tunggal dalam amalannya di samping berusaha mengembangkan bahasa al-Quran."

b) Pengenalan DLP bertentangan dengan semangat Perlembagaan Persekutuan itu sendiri pada perkara 152 (1) dan (6) yang menetapkan Bahasa Melayu selaku bahasa rasmi negara ini.

c) Perlaksanaannya adalah tidak seiring dengan kandungan Akta Bahasa Kebangsaan (syeksen 2) dan Akta Pendidikan (syeksen 17). Begitu juga ianya tidak mendokong usaha yang diterapkan melalui Penyata Razak 1956 dan Penyata Rahman Talib 1960.

Justeru itu, anda semua dijemput hadir beramai-ramai ke himpunan ini untuk mendengar sendiri secara lebih lanjut hujjah tokoh-tokoh bahasa di samping menyatakan solidariti kita terhadap perjuangan pejuang bahasa untuk memartabatkan bahasa kebangsaan. Sekali gus menjadi isyarat jelas kepada kerajaan agar memansuhkan DLP.

(DLP ialah: Pelaksanaan Program Dwi Bahasa dalam subjek Matematik, Sains, Teknologi Maklumat & Komunikasi dan Reka Bentuk & Teknologi)

Nasrudin Hassan
Ketua Penerangan PAS Pusat

Share on Myspace