Bersama mahasiswa Jordan

NASRUDIN HASSAN | .

1. Tahniah mahasiswa/i Malaysia Jordan. Penganjuran majlis ini diharapkan menjadi salah satu lembaran ke arah melahirkan mahasiswa/i yang peka dengan perkembangan semasa di tanah air sekaligus menghidupkan idealisme mahasiswa yang matang dan sejahtera.

2. Berani berkata benar, kritis melontar idea, menjulang izzah ilmu yang dimiliki dan berlapang dada menangani perbedaan.

3. Keluar dari tembok pembodohan idealisme yang dikawal oleh pihak yang gagal menyesuaikan diri dengan perkembangan zaman dan tamadun ilmu. Mahasiswa bangkit atas nama intelektual muda yang bertanggungjawab memimpin ummah dan membina masa depan mereka kelak.

Kita diajar oleh Allah swt:

أن أقيموا الدين و لا تتفرقوا فيه

"Bahawa kamu hendaklah menegakkan agama dan jangan kamu berpecah belah pada urusan untuk menegakkan agama." (Asy Syura: 13)

4. Musuh Islam boleh bersatu biarpun mereka berbeza ideologi guna menghalang Islam tegak di atas tanah air kita. Malang jika kita ummat Islam masih terkial-kial mencari formula penyatuan tindakan dan penyelarasan fikrah semata-mata kerana perbedaan latar belakang politik, kumpulan dan lainnya.

5. Lebih malang apabila mahasiswa/i merelakan diri untuk terus dibelenggu oleh sang petualang zaman tanpa berusaha untuk membebaskan diri lalu menjulang idealisme mahasiswa/i merdeka yang dibangunkan di atas manhaj ilmu yang soheh dan amal yang soleh.

6. Selamat berjuang para mahasiswa/i Islam. Bangkit dan perjuangkan Islam di mana jua bumi dipijak. - HARAKAHDAILY 23/9/2016

Share on Myspace