Himpunan Solidariti Ummah Bersama Umat Islam Rohingya

NASRUDIN HASSAN | .

Oleh: Nasrudin Hassan
Setiausaha Kongres Rakyat

1. Sekali lagi gabungan NGO-NGO Islam akan bergabung bagi menganjurkan HIMPUNAN SOLIDARITI UMMAH untuk ROHINGYA.

2. Himpunan tersebut akan berlangsung seperti mana maklumat berikut:

Tarikh: 4 Disember 2016
Hari: Ahad
Masa: 8.00 pagi hingga 11.00 pagi
Tempat: Stadium Taman Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur

3. Kongres Rakyat turut berbesar hati menyertai penganjuran himpunan ini sebagai tanda kebersamaan dengan derita umat Islam Rohingya di bumi Arakan.

4. Bukan sahaja sekadar berhimpun dan bermunajat tetapi juga gabungan NGO-NGO ini akan menyerahkan memorandum khas kepada YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak  yang dijemput hadir sebagai tetamu kehormat atas kapasiti ketua kerajaan agar isu ini turut mendapat perhatian pihak kerajaan untuk mengambil tindakan berkesan bagi menyelamatkan umat Islam Rohingya yang sedang sengsara kini.

5. Antara tetamu istimewa yang diundang juga ialah YB Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang atas penglibatan luas dan berpengaruh beliau dalam misi keamanan antarabangsa selaku Naib Presiden Kesatuan Ulamak Sedunia untuk memberi pandangan dan sikap yang patut diambil oleh umat Islam dalam himpunan solidariti ummah pada 4 Disember 2016, Ahad ini.

6. Kongres Rakyat menyeru semua NGO-NGO Islam malah juga NGO non muslim atas nama kemanusiaan untuk sama-sama kita nyatakan sikap dan kecaman terhadap kekejaman rejim Myanmar.

Menuju Malaysia Sejahtera

Share on Myspace