5 perkara mengundang musibah

NASRUDIN HASSAN | .


1. Mutakhir ini, negara dilanda pelbagai musibah dan kebinasaan. Bermula dari kerosakan aqidah, akhlak, pemikiran sehinggalah kepada kebinasaan muka bumi dan harta benda. Termasuklah kebinasaan pada sistem politik yang adil dan ekonomi yang saksama. Segalanya bukan berlaku secara kebetulan. Lihatlah bagaimana penegasan Allah dan rasul-Nya SAW.

Firman Allah swt di dalam Surah Ar Ruum ayat 41:

ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُم بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ

Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).

2. Hadis yang diriwayatkan dari Abdillah ibn Umar Al Khattab Radhiallahu 'anhuma berkata:

 أقبلَ علينا رسولُ اللهِ صلَّى اللهُ عليه وسلَّم فقال يا معشرَ المهاجرين خمسُ خِصالٍ إذا ابتُلِيْتم بهنَّ وأعوذُ باللهِ أن تدركوهنَّ
لم تظهَرِ الفاحشةُ في قومٍ قطُّ حتَّى يُعلِنوا بها إلَّا فَشَا فيهم الطَّاعون والأوجاعُ الَّتي لم تكُنْ مضَتْ في أسلافِهم الَّذين مضَوْا
ولم ينقُصوا المكيالَ والميزانَ إلَّا أُخِذوا بالسِّنين وشدَّةِ المُؤْنَةِ وجَوْرِ السُّلطانِ عليهم
ولم يَمْنَعوا زكاةَ أموالِهم إلَّا مُنِعوا القطْرَ من السَّماءِ ولولا البهائمُ لم يُمطَروا
ولم يَنقُضوا عهدَ اللهِ وعهدَ رسولِه إلَّا سَلَّط اللهُ عليهم عدوًّا من غيرِهم فأخَذوا بعضَ ما في أيديهم
وما لم تحكُمْ أئمَّتُهم بكتابِ اللهِ تعالَى ويَتَخَيَّروا فيما أَنزل اللهُ إلَّا جعل اللهُ بأسَهم بينهم
الراوي:عبدالله بن عمر
المحدث:المنذري
المصدر:الترغيب والترهيب
الجزء أو الصفحة:3/29
حكم المحدث: [إسناده صحيح أو حسن أو ما قاربهما]

Berhadap Baginda Nabi SAW kepada kami pada satu ketika, kemudian Baginda bersabda Wahai Kaum Muhajirin: 5 Perkara, apabila kamu telah mengerjakannya, maka tiada lagi kebaikan kepada kamu dan aku berlindung dengan Allah swt semoga kamu tidak menemui masa itu.

Pertama: apabila penzinaan tidak dapat dibendung lagi sehingga pelakunya melakukannya secara terang-terangan tanpa ada rasa malu dalam diri mereka dan mereka berbangga dengan perbuatan tersebut. Mereka akan ditimpa penyakit taun yang cepat merebak dikalangan mereka dan mereka juga akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum pernah menimpa ummat yang terdahulu.

Kedua: apabila peniaga-peniaga menipu dalam sukatan dan timbangan, mereka akan ditimpa dengan kemarau dan susah mencari rezeki dan kezaliman akan berlaku dikalangan pemimpin-pemimpin mereka.

Ketiga: apabila ramai manusia tidak membayar zakat hartanya, maka ditahan untuk mereka air hujan daripada langit, jikalau tiada binatang yang dihidup di permukaan bumi ini, tentulah mereka tidak akan diberi hujan sama sekali oleh Allah SWT.

Keempat: apabila ramai di kalangan mereka memungkiri janji-janji Allah dan Rasul-Nya. Allah akan melemahkan mereka sehingga dikuasai oleh pihak musuh, maka musuh itu akan merampas sebahagian dari apa yang ada dalam tangan mereka.

Kelima: apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum hakam Allah yang terkandung di dalam Al-Quran dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan maka di saat itu Allah SWT akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri. - HARAKAHDAILY 28/12/2016

https://telegram.me/nasrudinhassan

Share on Myspace