Sketsa fitnah di era globalisasi

NASRUDIN HASSAN | .

Melemparkan tuduhan tanpa mengemukakan bukti sebaliknya mengugut akan mendedahkan bukti itu pada musim pilihan raya umum kelak sedang ia boleh berbuat demikian sekarang, bagi membuktikan tuduhannya benar dan sekaligus boleh membasmi kebatilan yang didakwa, sebenar dilihat lebih bermaksud untuk mengalih perhatian dan menyibukkan PAS dengan dakwaan tersebut.

Layan, maka PAS jadi sibuk dengan karenah yang dicetus.

Tak layan, umum akan melihat PAS bersalah kerana gagal bertindak atau menyaman.

Walhal, kaedah asas dalam Islam, beban adalah ke atas pendakwa atau penuduh dengan kewajipan membawa bukti terhadap dakwaan atau tuduhannya. Sementara yang dituduh memadai bersumpah dan menafikan dakwaan tersebut.

Namun dunia hari ini, pihak yang dituduh terpaksa bekerja keras bagi membuktikan bahawa ia tidak bersalah seperti terpaksa mengupah peguam untuk saman penuduh dan membela diri mereka, sementara penuduh boleh senyum lebar menyaksikan tertuduh kalut ribut mencari bukti bagi membersihkan diri. Walhal tuduhan yang dilempar tidakpun disertakan sebarang bukti melainkan mengacah dan mengugut untuk didedahkan kemudiannya.

Pastinya di era globalisasi dunia tanpa sempadan ini sangat berkesan menggunakan kaedah lempar tuduhan meskipun tanpa saksi dan bukti kerana ia sudah cukup untuk menconteng arang di muka tertuduh. Sementelah pula berdepan dengan masyarakat yang beriman dengan media baru. Bebas tanpa takut kepada dosa dan azab Allah SWT.

Share on Myspace