Wanita yang mendatangkan rezeki bagi suami

Fauziya/muslimahzone.com | .

Mendapat isteri yang sesuai mungkin adalah impian para lelaki. Begitupun dengan wanita, siapa wanita yang tidak ingin mempunyai suami soleh dan sesuai kriteria ideal yang didambakan. Namun kita tahu bahawa tidak ada manusia yang sempurna. Kita hanya boleh mengusahakan agar dapat menjalankan peranan masing-masing yang terbaik dan sesuai dengan apa yang diridhai Allah Ta'ala.

Ada sebuah nasihat bagi seorang suami. "Bahagiakanlah isteri kerana membahagiakan isteri dapat melancarkan rezeki." Benarkah demikian? Berikut sifat-sifat wanita yang boleh jadi akan mendatangkan rezeki bagi suaminya yang dikutip dari 9Redaksi:

1. Wanita yang taat pada Allah dan rasul-Nya

Ada empat faktor yang menjadi pertimbangan sebelum menikahi seorang wanita, iaitu kerana (1) kecantikannya, (2) keturunannya, (3) hartanya dan (4) agamanya. Kita diperintahkan untuk memilih wanita kerana faktor agamanya, beruntung sekali jika boleh mendapatkan keempatnya.

Wanita yang taat kepada Allah dan Rasul-Nya akan membawa rumah tangga menuju syurga, menuju ketenteraman. Rumah tangga yang tenteram, selesa, bahagia adalah rezeki yang sangat berharga. Rumah tangga yang dinahkodai suami yang soleh didampingi isteri yang solehah akan menjadikan rumah tangga itu barakah, menghasilkan anak-anak yang soleh / solehah, mendapat redha dan rahmat Allah.

2. Wanita yang taat pada suaminya

"Jika aku boleh menyuruh seseorang untuk sujud kepada orang lain nescaya aku akan menyuruh seorang isteri untuk sujud kepada suaminya." (HR Tirmidzi dan Ibnu Majah).

Sepanjang perintah suami tidak bertentangan dengan agama, maka isteri wajib mentaatinya. Ketaatan seorang isteri pada suaminya akan membuat hati suami tenang dan damai dan boleh menjalankan tanggungjawabnya mencari rezeki yang halal untuk keluarga. Akan halnya wanita yang berkarier di luar rumah boleh tetap bekerja sepanjang suaminya mengizinkan dan tanggungjawabnya untuk menjaga diri dengan baik di tempat kerja.

"Laki-laki adalah pemimpin atas wanita kerana Allah telah melebihkan sebahagian dari mereka (laki-laki) atas sebahagian yang lain (wanita) dan dengan sebab sesuatu yang telah mereka (laki-laki) belanjakan dari harta-hartanya. Maka wanita-wanita yang soleh adalah yang taat lagi memelihara diri di belakang suaminya sebagaimana Allah telah memelihara dirinya ". (Q.S. An Nisa: 34).

3. Wanita yang melayani suaminya dengan baik

Tugas utama isteri adalah menjalankan tugas rumah tangga dengan sebaik-baiknya, melayani suami dengan baik serta mendidik anak-anaknya. Isteri yang baik berusaha melayani suaminya dengan baik seperti menyiapkan makanan, menyiapkan keperluannya, memenuhi keperluan biologi, menjaga perasaan suaminya jangan sampai suaminya terluka kerana sikapnya. Wanita yang demikian akan menjadi kesayangan suaminya dan boleh menjadi partner yang baik dalam mewujudkan rumah tangga yang sakinah dan menarik hal-hal positif dalam rumah tangganya, termasuk rezeki bagi suaminya.

4. Wanita yang berhias hanya untuk suaminya

"Sesungguhnya dunia itu adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita solehah." (HR Muslim).

Adalah sifat wanita yang suka bersolek dan berhias, tapi wanita yang soleh hanya berhias dan menampakkan perhiasan untuk suaminya. Wanita yang jika dipandang suaminya selalu menyenangkan dan tahu bagaimana menyenangkan suaminya. Wanita yang bahkan malaikat pun mendo'akannya akan memudahkan rezeki datang padanya.

5. Jika ditinggal menjaga kehormatan dan harta suami

Ketika suami keluar mencari nafkah, isteri yang ditinggalkan di rumah harus menjaga kehormatannya, menjaga dirinya dari tetamu yang tidak pantas, membataskan keluar rumah jika tidak terlalu penting. Harta suami yang dititipkan padanya dipergunakan pada hal-hal yang bermanfaat dengan izin suaminya. Wanita seperti ini memudahkan rezeki masuk ke dalam rumahnya sebagai upah dari ketaatannya kepada Allah dan kesetiaan pada suaminya.

6. Wanita yang senantiasa meminta redha suami atasnya

Wanita ini tahu bagaimana menyenangkan hati suaminya. Menjaga sikap dan tingkah laku agar tidak menyinggung dan melukai perasaan suaminya. Dia selalu berusaha agar suaminya tidak marah padanya. Dia tidak akan pergi tidur dalam keadaan marah atau meninggalkan suaminya dalam keadaan marah hingga memperoleh maafnya. Mengajak suaminya bergurau untuk menceriakan perkahwinannya. Berusaha mendidik anak-anaknya dengan baik. Menjaga rahsia perkahwinan dari orang lain.

"Mahukah kalian kuberitahu isteri-isteri yang menjadi penghuni syurga iaitu isteri yang penuh kasih sayang, banyak anak, selalu kembali kepada suaminya, di mana jika suaminya marah dia mendatangi suaminya dan meletakkan tangannya pada tangan suaminya seraya berkata" Aku tak dapat tidur sebelum engkau reda." (hran Nasai).

Isteri seperti ini adalah isteri yang dimudahkan rezekinya melalui tangan suaminya kerana amalan dan kesetiaan pada suaminya.

7. Wanita yang menerima pemberian suami dengan ikhlas

Wanita yang tidak pernah mengeluh berapapun rezeki yang dibawa pulang suaminya. Selalu ikhlas menerima dan menghargai apa-apa yang diberikan suami kepadanya. Banyak disyukuri sedikit pun diterima dengan ikhlas. Wanita seperti ini adalah wanita yang mensyukuri rezekinya. Allah sudah menjanjikan bahawa jika kita bersyukur Dia akan menambah rezeki kita. Wanita yang bersyukur dan ikhlas rezekinya senantiasa bertambah baik kuantiti mahupun keberkatannya yang akan diberi Allah langsung padanya ataupun melalui suaminya.

8. Wanita yang boleh menjadi pasangan meraih redha Allah

Wanita yang menjadikan rumah tangganya sebagai ibadah, pengabdian kepada Allah. Boleh menjadi teman diskusi yang berimbang bagi suami. Boleh melakukan pembetulan dan menyampaikan dengan lembut kepada suaminya. Mendengar nasihat dan kata-kata suaminya dengan penuh perhatian. Sebelum melaksanakan ibadah sunnah seperti puasa sunnah meminta izin kepada suaminya dan tidak melaksanakan jika tidak dibenarkan. Boleh menjadi pendorong dan motivator suami untuk meraih kejayaan dunia dan akhirat. Itulah mengapa ada kalimat "di sebalik lelaki yang berjaya ada wanita hebat di belakangnya". Kerana wanita seperti ini adalah rezeki utama suaminya.

9. Wanita yang tak pernah putus doa untuk suaminya

Wanita yang bersyukur adalah wanita yang menerima semua kehendak / takdir Allah padanya tapi tetap berusaha melakukan yang terbaik termasuk dengan mendoakan suami dan anak-anaknya agar berjaya dunia akhirat. Wanita ini tidak pernah putus doa, tetapi menjadikannya sebagai rutin harian, penghias bibir selepas solat. Wanita ini tahu bahawa rezeki suaminya akan ditambah dan diberkati jika dirinya senantiasa melibatkan Allah pada langkah suaminya melalui doa-doa yang dipanjatkannya setiap hari.

Dan betapa beruntungnya seorang laki-laki jika boleh mendapatkan isteri dengan ciri-ciri seperti di atas. Jika pun isteri ternyata belum mempunyai ciri-ciri seperti di atas adalah tugas suami untuk mendidik isterinya, kerana isteri adalah tanggung jawab suaminya dan dia akan ditanya di akhirat tentang hal itu. Wallahu a'lam.