Nak undi dari Melayu, tapi haram dekati Melayu

ALANG IBN SHUKRIMUN | .

TAGLINE mereka ialah 'rahmatan lil alamin'.

Tapi pelik apabila PAS cuba dekati Alumni Azhar serantau, dan PM dijemput sekali atas kapasiti tuan rumah, mereka melatah tidak tentu arah. Seperti yang dijangka, cybertrooper upahan mereka segera viralkan gambar Tuan Guru Haji Hadi sepentas dengan Najib. Akibat tiada poin boleh dijadikan isu dalam ucapan TGHH kerana beliau tidak langsung menyebut Umno atau PAS, maka baju sedondon dijadikan isu.

Hadirin rata-ratanya merupakan golongan atas pagar yang tidak berparti. Kebanyakannya pula adalah kakitangan kerajaan terutama di sektor keagamaan. Turut hadir adalah peserta dari Indonesia, Brunei, Singapura dan Thailand. Malah wakil Azhar juga datang.

Dari sudut politik, bukankah satu langkah yang bijak apabila berjaya menembusi ruang baru yang bukan ahli PAS dan pembangkang semata-mata? Bagaimana nak bertambah undi kalau berceramah depan penyokong sahaja. Kalau hanya harapkan undi pembangkang sahaja seperti PRU13, 30 tahun akan datangpun kita masih tidak boleh menang. Hampir semua peserta adalah Melayu. Bukankah pembangkang kalah di banyak kerusi majoriti Melayu?

Dari sudut dakwah, bukankah pentas itu sangat signifikan untuk menyampaikan mesej 'agama itu nasihat kepada ulil amri' kerana dihadiri oleh ketua kerajaan? TGHH juga punya idea berhubung geopolitik dunia. Bukankah keterlibatan semua pihak berpengaruh dari negara serantau amat sesuai untuk disampaikan ideanya? Bergolak teruk kini adalah sekitar tanah arab. Pentadbir Al-Azhar antara yang terlibat. Bila lagi masa yang sesuai untuk mengkritik tindakan mereka?

Lagi pelik apabila PAS memenuhi undangan Perkasa, sebuah NGO gergasi di Malaysia malah diberi penghormatan berucap, juga dijadikan isu murahan untuk menyokong tuduhan-tuduhan lama yang sudah letih dinafikan. UG UG UG!

Tahukah mereka. Keahlian Perkasa sudah melebihi 700,000 orang. Ramai diantaranya adalah pegawai tinggi kerajaan berpangkat Datuk, Tan Sri dan sebagainya. Bukan semuanya penyokong Umno. Cuma yang pasti, mereka kuat Melayu.

Kerana mereka berada di sektor kerajaan, mereka sendiri tahu kebobrokan pemimpin Umno. Mereka tahu perangai orang politik yang memimpin mereka. Dan mungkin kebenciannya sudah meluap-luap terhadap Umno. Cuma kerana jiwa mereka jiwa Melayu, mereka sukar untuk memilih pembangkang kerana adanya DAP yang bersifat cauvinis dan gemar menguasai Melayu.

Kalau kita tidak mendekati mereka. Sampai bila kita nak harap mereka berubah? Kalau mereka tak berubah, bagaimana kita nak menang pilihan raya?

Umumnya, pengundi Umno takut, kalau tiada Umno, siapa lagi akan bela Melayu? Bolehkah Malaysia tenteram tanpa Umno? Lalu kehadiran PAS bakal memberi keyakinan kepada mereka bahawa walaupun tanpa Umno, PAS masih ada untuk perjuangkan nasib Melayu dan Islam.

Tapi, akal pendek mereka tidak mampu untuk memikirkan lebih dari itu. Yang mereka tahu, Umno adalah musuh. Dan seluruh pengundi musuh haram didekati. Mereka tidak boleh membezakan antara medan politik dengan medan perang barbarian. Politik mereka masih di tahap 70-an.

Rahmatan lil Alamin mereka tidak sama dengan apa yang dibawa oleh Nabi. Baginda dulu sentiasa melawati para pembesar Quraisy supaya mereka berubah. Rahmatan lil Alamin mereka bercanggah dengan perintah tuhan kepada Nabi Musa dan Harun.

Baginda dahulu diperintah menghadap Firaun, Raja paling zalim sepanjang zaman. Tetapi diperintah agar menggunakan bahasa yang lembut.

Dengan tagline rahmatan lil alamin itu, dah berapa ramai ahli Umno masuk parti mereka?

Namun fantasi mereka telah menutup sinar realiti. Kata mereka, jangan bimbang. PRU14 kita pasti menang. Jangan cari pasal berbalah dengan DAP. Ikut sahaja kemahuan DAP kalau nak menang. Kita dah cukup kuat sekarang dengan sokongan 90% bukan Melayu.

Teringat pula kata MB Perak kepada YB Nizar. Mereka bukan rahmatan lil alamin. Tapi Rahmatan lil DAP.
Sedarkah mereka, hakikatnya bilangan keseluruhan bukan melayu hanya 30% sahaja di Malaysia?

Nak kata bodoh, marah. Nak kata bijak, tak nampak. Kita doakan sajalah supaya akal mereka sembuh sebelum malaikat maut tiba. – HARAKAHDAILY 21/12/2015