TPPA, permulaan penjajahan baru untuk nusantara

AHMAD HAKIMI OTHMAN | .

BUMI Melayu Nusantara ini kaya dengan sumber alam dan manusia manusia yang toleransi. Sehingga tersebut dalam karya bangsa yunani dengan dikenali sebagai the Golden Khersonese. Menjadikan Selat Melaka dan Selat Sunda sebagai dua laluan perdagangan yang menghubungkan timur dan barat.

Dahulunya, semua kekayaan ini dinikmati seluruhnya oleh penghuni rantau ini. Kemudian apabila datangnya Islam menggantikan Srivijays, Majapahit dan hagemoni buddha hindu, kemakmuran bertambah sehingga wujud tamadun Melayu Islam menggantikan kehidupan sosial yang ada.

Kemuncaknya pada era pemerintahan Kesultanan Islam Melaka yang timbul tatkala jalan darat perdagangan antara timur barat yang dikenali jalan sutera berada dalam kancah pertembungan Monggol tartar dan perang salib.

Namun, kemakmuran yang dinikmati mula menjadi rebutan barat yang mula naik dengan kemaraan Kristian katolik dari Benua Eropah yang diwakili Portugis dan Sepanyol.

Portugis menawan Melaka 1511. Namun, pertembungan agresif Portugis dengan nusantara tidaklah mampu menggugat keseluruhan kerajaan nusantara di Kedah, Perak, Acheh, Riau, Johor dan lain lain. Kerajaan kesultanan Islam masih mengekalkan kedaulatan masing masing.

Suasana mula berbeza apabila datangnya Belanda. Belanda tidak datang dengan penjajahan Fizikal, sebaliknya bermula dengan Syarikat Hindia Timur Belanda (VOC). VOC adalah syarikat yang menghimpun modal pembesar belanda untuk mengkorporatkan aktiviti ketenteraan ekonomi seberang laut Eropah.

Maka mulanya, mereka melakukan perjanjian perjanjian ekonomi dengan Raja Raja Melayu dan menawarkan pula bantuan senjata dan kepakaran senjata dan strategi perang senjata api. Mulalah perjanjian VOC Kedah, johor, Riau, Mataram, Acheh dan lain lain. Sultan Kedah terpaksa mengikat perjanjian untuk perlindungan dari ancaman Siam, Acheh dan lain-lain.

Seabad selepas itu, datang pula East India English Company. Datang menawarkan perjanjian oleh Francis Light di akhir abad 18 dengan Sultan Kedah.

Penjajahan baru ekonomi dan Trading Corporation oleh Belanda dan British ternyata berkembang sehingga era moden Tanah Melayu. Sehingga kekayaan dikaut oleh pedagang barat ini, kemudian diguna pula membeli kuasa daripada Raja Raja Melayu yang bergaduh sesama mereka dalam cubaan bertahan di kemuncak kuasa.

Yang berlaku dulu, kini seolah olah mula dengan TPPA. Pemainnya dari syarikat-syarikat besar di Amerika dan yang ada kepentingan politik dan penguasaan Dunia. Mula mula, TPPA atas persetujuan ekonomi.

Namun apa akan jadi jika ada kekacauan dalam negara negara ahli yang merugikan syarikat-syarikat besar ini? Maka, campurtangan undang undang, tentera akan turut berlaku atas dasar melindungi kepentingan dan keuntungan yang terjejas.

Pemimpin-pemimpin Malaysia perlu sedar risiko ini. Jangan hanya takut kuasa sendiri terjejas, mahu menggadai ekonomi dan tanah negara ini.

Tolak TPPA. Tolak penjajahan gaya baru tetapi semangat yang sama dengan VOC, East India Company. – HARAKAHDAILY 21/1/2016

Penulis ialah Ketua Pemuda DPPPKS.