SABDA Rasulullah SAW.

ويل للعرب من شر قد اقترب
 
“Kemusnahan menimpa bangsa Arab, disebabkan kejahatan yang telah mendekati mereka” (Hadis Riwayat Bukhari)

Kita sedang menyaksikan betapa benarnya sabda Rasulullah SAW yang menjadi tanda kerasulannya, menyebut perkara yang tidak berlaku pada zamannya, tetapi dapat dilihat pada zaman kita yang paling mutakhir. Ini disebut perkara ilmu Allah yang diberitahu kepadanya.  

Mimpi Rasulullah SAW adalah benar dan sebahagian daripada wahyu. Hadis ini menceritkan ketika Baginda S.A.W berada di rumah Ummul Mukminin Zainab binti Jahsyin R.A, lalu beliau bertanyakan bagi meminta penjelasan:

قيل : أنهلِك وفينا الصالحون ؟ قال : نعم، إذا كثُر الخبثُ

“Adakah kita boleh ditimpa bencana (sebegitu) padahal dikalangan kita ada ramai orang-orang yang soleh?” Sabda Rasulullah SAW: “Ya! apabila banyaknya kejahatan” (Hadis Riwayat Bukhari)

Al-Marhum Syeikh Abdul Aziz bin Baz, Mantan Mufti Arab Saudi apabila ditanya dan diminta penjelasan berkenaan hadis ini telah menegaskan:

“Kebenarannya berlaku apabila tersebarnya kemungkaran di kalangan bangsa Arab dan tidak ada lagi yang mencegah kemungkaran, laksana Bani Israel yang dilaknat Allah”, sebagaimana diceritakan dalam firman-Nya:  

لُعِنَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ مِنۢ بَنِيٓ إِسۡرَٰٓءِيلَ عَلَىٰ لِسَانِ دَاوُۥدَ وَعِيسَى ٱبۡنِ مَرۡيَمَۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَواْ وَّكَانُواْ يَعۡتَدُونَ ٧٨ كَانُواْ لَا يَتَنَاهَوۡنَ عَن مُّنكَرٖ فَعَلُوهُۚ لَبِئۡسَ مَا كَانُواْ يَفۡعَلُونَ ٧٩ المائدة

“Orang-orang kafir Yahudi dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Kitab-kitab Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa Ibni Mariam (A.S). Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan selalu melampau. (78) Mereka sentiasa tidak mencegah kemungkaran (berlarang-larangan sesama sendiri) dari perbuatan mungkar (maksiat dan melampau), yang mereka lakukan. Demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah lakukan.” (79) (Surah Al-Maidah: 78-79)

Kemungkaran adalah menempah kemusnahan apabila tidah dicegah. Paling besar ialah meninggalkan Islam sedikit demi sedikit kerana kelemahan iman dan terpengaruh dengan budaya bukan Islam, serta berwala’ (bersahabat setia) dengan musuh Islam.

Perkara ini telah juga ditafsirkan oleh Rasulullah S.A.W. apabila berlakunya bencana pembunuhan atau peperangan melalui sabda Baginda yang berwasiat ketika menunaikan Haji Wada’ (selamat tinggal):

لا ترجعوا بعدي كفارا يضرب بعضكم رقاب بعض

“Jangan kamu menyeleweng dengan menjadi kufur selepas aku (tidak ada lagi, apabila wafat meninggal dunia) sehingga kamu memancung leher sesama sendiri (berperang)” (Hadis Riwayat Bukhari)

Kini berlakunya kemungkaran tersebut yang mengundang kemusnahan, apabila melakukan maksiat di dalam negeri dan ketika melancong di luar negeri. Berpecah dan berkelahi tanpa batas sehingga bermusuh dan menjemput musuh luar, kerana mahu mengalahkan pihak yang dianggap musuh walaupun saudara seagama, menyebabkan berlakunya pertelingkahan dan perkelahian yang mencetuskan perang saudara dalam negara yang telah dibentuk mengikut kamahuan penjajah dahulu dan juga berperang terhadap jiran tetangga seagama dan sebangsa.

Kewajipan Amar Maaruf dan Nahi Mungkar dipandang kecil dan dikatakan mengganggu kemajuan. Maka para ulama yang berani mencegah kemungkaran secara nasihat meringkuk ditahan dalam penjara, bersembunyi dan terpaksa berhijrah ke luar negara. Hanya yang bertahmid dan bertasbih memuji kerajaan sahaja diberi lesen, walaupun salah dan sesat.

Inilah yang sedang dilakukan sekarang, sehingga mencetuskan peperangan dan pembunuhan sesama sendiri. Senjata yang dibeli ditujukan kepada kawan bukannya musuh, sehingga ditinggalkan Israel, musuh yang sebenar yang merompak Tanah Suci.

Bangsa Arab yang paling hampir dengan Israel, meninggalkan kewajipan membebaskan Palestin setelah mengecewakannya, kerana sibuk berperang dalam negara sendiri dan negara jiran, dengan alasan yang tidak berpijak di atas Islam yang sebenar daripada Al-Quran dan Hadis yang dibaca dalam Bahasa Kebangsaan mereka. Sebaliknya yang berjihad menentang Zionis seperti Hamas, Tanzim Jihad dan Hizbullah dianggap pula sebagai pengganas dan pelampau agama.

Ini disebabkan oleh kehakisan aqidah apabila menganut berbagai ideologi dan berwalikan musuh Islam serta tidak bersyukur atas nikmat kekayaan yang dikurniakan oleh Allah, sehingga tidak dimanfaatkan sebanyak-banyaknya kepada Islam dan umatnya, tetapi dibinasakan harta kerana membeli senjata untuk membunuh sesama sendiri, berbelanja secara membazir dan bermewah dan lebih malang lagi ada yang berfoya demi memuaskan nafsu semata-mata.

Sepatutnya mereka sedar kesilapan yang berlalu telah menjadi bencana awal yang tidak patut diulang lagi. Mereka tidak mengambil iktibar daripada zaman perjanjian di antara Syarif Husain (Raja Hijaz) dan Henry McMahon (wakil British), kerjasama di antara Malik Abdul Aziz (Raja Saudi) dan Lawrence serta rakan-rakannya daripada barat. Begitu juga di antara Shah Iran yang menjadi wakil penjajah dan Kamal Ataturk yang mengambil sekularisma dan menolak Islam kerana kononnya boleh memajukan Turki. Semuanya adalah permainan pihak barat yang sudah berlalu dan menjadi cerita lama yang sangat mengecewakan.

Akibatnya ialah kejatuhan Khilafah dan dirampasnya Palestin untuk ditubuhkan negara haram Israel. Umat Islam dan Arab dipecahkan mengikut bangsa dan mazhab, serta dibahagi-bahagikan negaranya. Kemudian hilangnya maruah negara kerana politik, ekonomi dan pendidikan berkiblatkan kepada musuh yang menghina mereka.

Hari ini berlaku pertembungan yang panas apabila mencetuskan peperangan di antara Arab dan Arab yang berlainan agama, mazhab dan ideologi, di antara Arab dan Kurdis dan di antara negara Arab, Turki  dan Iran yang seagama dan berjiran.

Sepatutnya era baru terkini sudah merdeka daripada barat, maka hendaklah ditukar pengisiannya dengan memecahkan tembok perkauman dan mazhab yang memecahkan belahkan mereka dahulu dan menghancurkan belenggunya. Sepatutnya negara umat Islam khususnya negara Arab bertaut kembali kepada asal Islam yang selamat dan sejahtera, membina jati diri umat berteraskan Islam dan perpaduan umat yang satu, walaupun banyak bangsa dan mazhabnya.  

OIC yang telah ditubuhkan telah mengadakan resolusi dan melaksanakan pendekatan mengeratkan semula hubungan di kalangan negara umat Islam. Namun diletakkan dibelakang kerana berkiblatkan politik dan ekonomi kepada bukan Islam. Kaabah hanya untuk sembahyang dan haji sahaja.

Selain itu, Bank Pembangunan Islam (IDB) telah ditubuhkan, tetapi mata wangnya masih bergantung kepada negara barat yang pernah menjajah dan menyamun harta. Malangnya juga masih terus melimpahkan pelaburannya di negara barat dan tidak yakin kepada sesama Islam dan Arab, bahkan tidak juga membantu saudara seagama Islam yang menderita, menjadi pelarian dan menghadapi bencana dalam negeri sendiri.
 
Majmak Fiqh dibawah OIC juga telah ditubuhkan yang mengiktiraf 8 mazhab sebagai mazhab Islam, supaya diadakan program susulan dan muzakarah secara ilmu di kalangan ulama berbagai mazhab secara dalaman dan melakukan tashih. Tetapi mereka lebih mendengar kenyataan Presiden Bush, Condoleezza Rice, Henry Kissinger dan lain-lain supaya melawan di antara Sunni dan Syiah. Selepas itu, muncul para ulama yang menyokong dengan fatwa takfir secara mudah tanpa huraian ilmu yang mendalam kajiannya dan tidak mengambil kira mereka yang tenggelam dalam kejahilan, dan tidak sedar permainan musuh Islam dibelakangnya.

Tanpa dinafikan ada kalangan yang sesat dalam kalangan mazhab Syiah dan Khawarij seperti juga ada yang sesat di kalangan Sunni seperti Ayah Pin dalam masyarakat Ahli Sunnah di Malaysia, Kasim Ahmad dan rakan-rakannya yang menolak Hadis dan buta Al-Quran, yang juga muncul di negara-negara lain dan mazhab yang lain.

Hanya ahli ilmu yang dapat menjernihkan secara dalaman, bukannya mendengar nasihat daripada musuh Islam, atau dibiarkan si jahil murakab memerintah negara yang diikuti oleh para ulama pengampu yang menjilat kesenangan laksana anjing kelaparan.

Sekarang telah menunjukkan keadaan yang lebih parah dengan membunuh dan membakar hangus rumah sendiri, tetapi matahari belum lagi naik daripada arah barat, nyawa belum sampai ke kerongkong dan pintu taubat masih terbuka luas. Maka ubahlah dengan kesedaran dengan membuat pembetulan.

Sepatutnya hubungan di kalangan negara Arab dan Islam, serta negara jiran hendaklah diutamakan dan didahulukan, bukannya Israel dan pengkalan tentera asing yang sangat dipelihara. Sepatutnya krisis dalaman diselesaikan oleh OIC dengan semangat Islam dan kejiranan, jangan dijemput campur tangan asing yang menjadi hakim monyet yang membuat keputusan memasukan barang yang menjadi rebutan ke dalam mulut si hakim monyet itu, sehingga yang menuduh dan dituduh tidak mendapat apa-apa.

Percayalah bahawa kembali ke pangkal jalan yang benar bersama Islam adalah lebih baik daripada berterusan bersama kebatilan yang merosakkan diri sendiri. Bangsa Arab akan selamat dan boleh memimpin apabila bersama Islam. Sekiranya meninggalkan Islam, maka bangsa Arab walaupun sebangsa dengan nabi akan juga menjadi hina.  

Khalifah Umar bin Al-Khattab R.A menegaskan kepada bangsa Arab yang telah berjaya membebaskan Bait Al-Maqdis dan mengalahkan dua kuasa besar dunia Rom dan Parsi, berkata:

نحن قوم أعزنا الله بالإسلام , فمهما نبتغي العز بغير ما أعزنا الله أذلنا الله

“Kita menjadi umat yang dimuliakan Allah bersama Islam. Sekiranya kita mencari kemuliaan atau kehaibatan dengan yang lain daripada apa yang pernah dikurniakan Allah, nescaya kita dihina Allah”

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 27 Safar 1439 / 17 November 2017 - HARAKAHDAILY 17/11/2017

PILIHAN RAYA Umum adalah mahkamah rakyat. Kerajaan menjadi pihak yang dituduh. Pembicaraannya memerlukan pengakuan secara rela hati yang penuh keinsafan dan keterangan saksi yang adil, serta bukti-bukti benar yang membantunya.

PAS tidak boleh bersama kerajaan yang dituduh, sehinggalah dibuktikan bersihnya atau kesalahannya. Kaedah Kehakiman Islam yang dipakai oleh barat, menetapkan pihak yang dituduh masih bebas dan tidak boleh dihukum bersalah, selagi tidak dibuktikan kesalahannya oleh mahkamah, bukan oleh media tanpa sempadan.

PAS juga tidak boleh terus berpihak sebelum dibuktikan bersihnya, khususnya dalam keadaan yang bergelumang dengan salah laku dan kelemahan urus tadbir yang telah diwarisi sejak pemimpin yang dahulu dan terdahulu.

PAS tidak boleh memberi harapan kepada Pakatan Harapan (PH) yang menjadi pendakwa atau yang mengaku menjadi peguam kepada mangsa kezaliman, kerana di dalamnya juga ada para pemimpin penyangak yang dahulu dan terdahulu bersekongkol dengan punca masalah negara, dan tuduhan sama yang bertali arus laksana mata rantai atau biji tasbih yang dibilang setiap kali berwirid. Di sana pula ramai kalangan yang tidak boleh menjadi saksi yang adil mengikut perhitungan Islam yang menjadi pegangan PAS.

PAS percaya bahawa rakyat yang mahu menjadi hakim yang adil melalui pilihanraya itu sedang menghadapi krisis keyakinan bagi menentapkan hukumannya kepada siapa hendak dihukum atau dipersalahkan. Dalam keadaan penyakit politik wang yang menimpa rakyat dan menimpa Umno yang sedang memerintah, yang dimulakan oleh pemimpin terdahulu dan selepasnya dan kini tidak mudah untuk diubati, namun tidak ada penyakit yang tidak ada ubat yang wajib dicari selagi belum mati, maka ikhtiar hendaklah diteruskan.

Ucapan YB Datuk Husni Hanzalah, Ahli Parlimen Tambun menggambarkan betapa krisis keyakinan berlaku sehingga beliau meletakkan jawatan daripada Kabinet, kerana ada masalah dalam kerajaan sejak dahulu dan betapa saksi yang fasik atau yang tidak nyata adilnya menjadikan beliau tidak boleh dipancing oleh pembangkang yang bertemakan Pakatan Harapan, yang tidak boleh diberi harapan. Namun, beliau bersikap mengikut konsep demokrasi yang sihat dengan menjadi anggota kerajaan yang memberi nasihat, dan masih ada lagi orang sepertinya di dalam kerajaan, namun tidak mahu menjatuhkan kerajaan dengan cara yang tidak bersopan. Berbeza dengan PAS yang menjadi pembangkang yang menasihat, namun sama-sama berpegang kepada konsep nasihat di mana sahaja seseorang itu berada berpandukan Hadis Rasulullah S.A.W:

الدين النصيحة قلنا: لمن؟ قال لله ولكتابه ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم. رواه مسلم

Sabda Rasulullah S.A.W: “Agama itu nasihat”. Kami (para sahabat) bertanya: “Untuk siapa?” Sabda Baginda S.A.W: “Bagi Allah, Rasul-Nya, Kitab-Nya, hak para pemimpin dan masyarakat umum” (Hadis Riwayat Muslim)

Walaupun demokrasi barat yang bermoral menunjukkan perubahan boleh berlaku seperti di mana-mana negara yang mengubah kerajaan melalui Pilihan raya Umum yang bersih, namun perubahannya sangat rapuh yang sekadar mengubah pemimpin dan parti pemerintah.

Konsep barat itu tanpa aqidah beriman kepada Allah, Hari Akhirat dan perhitungan dosa dan pahala, menjadikannya sangat rapuh sehingga tidak boleh bertahan lama, apabila yang mengambil alih kuasa pemerintahan mengulangi perkara yang sama atau lebih parah lagi.

Di sinilah Allah memberi petunjuk betapa perlunya perubahan pemikiran yang salah dengan kembali kepada kebenaran dan mengubah tindakan yang zalim kepada yang adil, daripada akhlak yang keji kepada akhlak yang mulia. Firman Allah:

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوۡمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُواْ مَا بِأَنفُسِهِمۡۗ ١١ الرعد

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri” (Surah Ar-Ra’d: 11)

Maka Rasulullah S.A.W. yang menafsirkan Al-Quran secara amali dengan memulakan dakwah dan politiknya mengajak kepada perubahan peribadi supaya menerima Islam. Baginda S.A.W melaksanakannya melalui ucapan, perbincangan dan perutusan yang dihantar kepada raja-raja dan para pemimpin dengan menyebut ayatnya:

أسلم تسلم

“Terimalah Islam (dengan beriman dan beramal) nescaya kamu selamat.”

Tindakannya tidak merampas kuasa dan menurunkan takhta sewenang-wenangnya. Sesiapa yang berubah kepada Islam seperti Raja Habsyah, Raja Oman, Raja Bahrain dan lain-lain terus dikekalkan kedudukannya, ini menunjukkan bahawa konsepnya bukan mengubah orangnya sahaja tetapi mengubah dasar dan sistem.

Maka Islam menolak perubahan zahir dan diri tanpa perubahan aqidah, akhlak dan sikap kerana tiada mencapai maksud kebaikan dan kebajikan, serta nahi mungkar, dengan hanya sekadar meruntuhkan jahiliah dan diganti dengan jahiliah lain. Perubahan musim politik tanpa Islam yang berlaku di negara Arab menjadi iktibar. Tegasnya, tegakkan Islam dalam dirimu dan tegakkan juga Islam di dalam negaramu.

Khalifah Umar bin Al-Kahttab R.A. menegaskan:

الرجوع إلى الحق خير من التمادي في الباطل

“Kembali kepada kebenaran itu lebih baik daripada berterusan dalam kebatilan”

Maka PAS menegaskan hanya kepemimpinan Muslim yang bersama Islam boleh menyelamatkan negara sama ada kembali kepada Islam atau perubahan kepada sesiapa sahaja yang menerima Islam yang sebenarnya, bagi mengisi mengikut acuan Islam yang telah ada dan melakukan perubahan di tempat yang perlu.

Ketegasan PAS ini bukannya bersifat fanatik melulu, tetapi berpijak di atas ajaran Islam yang nyata sempurna yang tidak ada dalam ideologi atau teori ciptaan manusia. Maka PAS tidak boleh terikut dengan pihak yang lain atau sekadar dipergunakan oleh pihak yang berbeza dasar dan hala tujunya. PAS boleh bekerjasama dan bersefahaman dengan semua pihak yang tidak mengacau dasar Islam dan halatuju wawasannya yang berkekalan.

Bahtera PAS tidak boleh disertai oleh golongan yang lain tujuannya, walaupun ahli PAS tidak mengenalinya tetapi kami percaya kepada jaminan Allah yang memelihara Islam dan perjuangannya dengan firman-Nya:

مَّا كَانَ ٱللَّهُ لِيَذَرَ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ عَلَىٰ مَآ أَنتُمۡ عَلَيۡهِ حَتَّىٰ يَمِيزَ ٱلۡخَبِيثَ مِنَ ٱلطَّيِّبِۗ وَمَا كَانَ ٱللَّهُ لِيُطۡلِعَكُمۡ عَلَى ٱلۡغَيۡبِ وَلَٰكِنَّ ٱللَّهَ يَجۡتَبِي مِن رُّسُلِهِۦ مَن يَشَآءُۖ فَ‍َٔامِنُواْ بِٱللَّهِ وَرُسُلِهِۦۚ وَإِن تُؤۡمِنُواْ وَتَتَّقُواْ فَلَكُمۡ أَجۡرٌ عَظِيمٞ ١٧٩ آل عمران

“Allah tidak sekali-kali akan membiarkan orang-orang yang beriman dalam keadaan yang kamu ada sekarang (bercampur aduk mukmin dan munafik, bahkan Dia tetap menguji kamu) sehingga Dia memisahkan yang buruk (munafik) daripada yang baik (beriman) dan Allah tidak sekali-kali akan memperlihatkan kepada kamu perkara-perkara yang ghaib akan tetapi Allah memilih dari Rasul-Nya sesiapa yang dikehendaki-Nya (untuk memperlihatkan kepadanya perkara-perkara yang ghaib). Oleh itu berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasul-Nya dan jika kamu beriman dan bertakwa, maka kamu akan beroleh pahala yang besar.” (Surah Ali-Imran: 179)

PAS berusaha mendapat keyakinan rakyat dengan tegas kepada keyakinan PAS sendiri berpegang kepada Islam, disertakan hujah yang diucap, yang tersurat dan tersirat dengan ikhlas yang diketahui Allah. PAS beramal dengan kemampuan kemenangannya di Kelantan sehingga kini dan ketika PAS memimpin Terengganu dan Kedah yang boleh dibuat perbandingan oleh semua pihak dengan mereka yang juga memerintah mengikut bidang kuasanya. PAS tidak pernah jatuh dan kalah kerana kesilapan dasarnya, tetapi dijatuhkan oleh pihak lain yang bertembung dengan dasarnya, bahkan sehingga kini Alhamdulillah, tidak ada seorang pun yang dipanggil oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 20 Safar 1439 / 10 November 2017 - HARAKAHDAILY 10/11/2017

PAS RAKAM TAKZIAH KEPADA KELUARGA TUAN GURU DATUK MOHAMAD DAUD IRAQI DAN TUAN GURU USTAZ ABDULLAH AL-HAFIZ

Kita telah mendapat berita yang menyedihkan di atas pemergiaan dua tokoh ulama' besar Kelantan yang telah kembali ke Rahmatullah semalam, Tuan Guru Datuk Mohammad Daud Iraqi dan Tuan Guru Ustaz Abdullah Al-Hafiz.

Sepanjang hidupnya, kedua-dua ulama’ ini telah memberi bakti kepada agama dan perjuangan Islam yang telah melahirkan ribuan anak murid yang faham al-Quran dan mempertahankan hukumnya dan kerajaan Islam. Jasa dan pengorbanannya terus diingati oleh sekalian umat Islam yang mengalir ilmu-ilmunya di dada pewaris perjuangannya.

PAS mengucapkan takziah kepada ahli keluarga Tuan Guru Datuk Mohammad Daud Iraqi dan keluarga Tuan Guru Ustaz Abdullah Al-Hafiz. Didoakan kepada Allah agar roh keduanya ditempatkan bersama orang-orang yang soleh di Syurga-Nya yang tertinggi dan diterima segala amalannya dengan ganjaran yang besar.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 19 Safar 1439 / 9 November 2017 - HARAKAHDAILY 9/11/2017

ALLAH Yang Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana melantik Rasul Akhir Zaman, ketika dunia dikurniakan sedikit ilmu, sehingga mencapai kemajuan teknologi maklumat yang disaksikan terkini sampai menembusi sempadan negara, tersiarnya berita tanpa mengira benar dan bohongnya, yang hanya dengan hujung jari sahaja tersebar ke seluruh pelosok dunia.

Al-Quran, kitab mukjizat ilmu adalah petunjuk di sepanjang zaman, memandu setiap yang beriman, berakhlak dan bertaqwa dan menyedari betapa kewajipannya di hadapan Allah dalam semua perkara dengan menggunakan nikmat pancaindera kurniaan Allah, dengan betul dan tepat, kerana semuanya akan dihisab pada Hari Kiamat nanti.

Firman Allah SWT:

وَلَا تَقۡفُ مَا لَيۡسَ لَكَ بِهِۦ عِلۡمٌۚ إِنَّ ٱلسَّمۡعَ وَٱلۡبَصَرَ وَٱلۡفُؤَادَ كُلُّ أُوْلَٰٓئِكَ كَانَ عَنۡهُ مَسۡ‍ُٔولٗا ٣٦ الإسراء

“Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta rasa hati (akal fikiran), semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.” (Surah Al-Isra’: 36)

Di antara petunjuk Al-Quran ialah bertabayyun, jangan menerima maklumat dengan mudah tanpa mengira benar dan salah. Firman Allah:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن جَآءَكُمۡ فَاسِقُۢ بِنَبَإٖ فَتَبَيَّنُوٓاْ أَن تُصِيبُواْ قَوۡمَۢا بِجَهَٰلَةٖ فَتُصۡبِحُواْ عَلَىٰ مَا فَعَلۡتُمۡ نَٰدِمِينَ ٦ الحجرات

“Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka bertabayun (selidikilah untuk menentukan kebenarannya), supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.” (Surah Al-Hujurat: 6)

Orang yang fasik itu ialah yang tidak berakhlak mulia dan tidak menjaga maruah diri, walaupun dia beriman seperti melakukan dosa yang besar tanpa bertaubat atau melakukan dosa yang kecil sepanjang masa, termasuk mereka yang tidak menjaga maruah dirinya atau tidak dikenali sifatnya. Adapun yang tidak beriman lebih parah dan buruk fasiknya.

Kepada mereka yang menyebar berita bohong dan fitnah, amaran Allah lebih keras dan janjinya adalah benar. Firman Allah:

إِنَّ ٱلَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ ٱلۡفَٰحِشَةُ فِي ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٞ فِي ٱلدُّنۡيَا وَٱلۡأٓخِرَةِۚ وَٱللَّهُ يَعۡلَمُ وَأَنتُمۡ لَا تَعۡلَمُونَ ١٩ النور.

“Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebah tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara), sedangkan kamu tidak mengetahui (yang demikian).” (Surah An-Nur: 19)

Firman Allah:

إِنَّ ٱلَّذِينَ فَتَنُواْ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ وَٱلۡمُؤۡمِنَٰتِ ثُمَّ لَمۡ يَتُوبُواْ فَلَهُمۡ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمۡ عَذَابُ ٱلۡحَرِيقِ ١٠ البروج

“Sesungguhnya orang-orang yang menimpakan fitnah (bencana) terhadap orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman, kemudian mereka tidak bertaubat, maka mereka akan beroleh azab Neraka Jahannam (kerana perbuatan buruk itu) dan mereka akan beroleh lagi azab api neraka yang kuat membakar (kerana mereka tidak bertaubat).” (Surah Al-Buruj: 10)

Rasulullah S.A.W. pula menghuraikan ayat-ayat tersebut sehingga ke alam siber langit terbuka tanpa sempadan yang menyebarkan maklumat bohong. Perkara ini tidak berlaku di zamannya, rupanya berlaku di zaman kini. Sabda Baginda SAW ketika menceritakan tentang Alam Barzakh (selepas kematian):

أما الرَّجُلُ الَّذِي أتَيْتَ عَلَيْهِ يُشَرْشَرُ شِدْقُهُ إِلَى قَفَاهُ ، ومِنْخَرُهُ إِلَى قَفَاهُ ، وَعَيْنُهُ إِلَى قَفَاهُ ، فإنَّهُ الرَّجُلُ يَغْدُو مِنْ بَيْتِهِ فَيَكْذِبُ الكِذْبَةَ تَبْلُغُ الآفاقَ .(رواه البخاري: رقم الحديث 7047 من حديث سمرة من جندب رضي الله عنه)

“Berkata malaikat yang mengiringi Rasulullah S.A.W.); “Adapun orang yang diseksa dengan penyangkut besi yang menembusi pipi sehingga ke belakang lehernya dan disengkut lubang hidung sehingga menembusi belakang lehernya dan disengkut mata sehingga menembusi batang lehernya ialah kerana kerjanya sejak pagi menyebarkan pembohongan ke sehingga seluruh ufuk penjuru dunia” (Hadis Riwayat Bukhari: Bil. 7047 dari hadis Samurah bin Jundub R.A)

Allah SWT pula menegaskan betapa Rasulullah S.A.W. tidak bersabda sewenang-wenang mengikut seleranya sahaja. Sepertimana Allah berfirman:

وَمَا يَنطِقُ عَنِ ٱلۡهَوَىٰٓ ٣ إِنۡ هُوَ إِلَّا وَحۡيٞ يُوحَىٰ ٤ عَلَّمَهُۥ شَدِيدُ ٱلۡقُوَىٰ ٥ النجم.

“Dan Dia (Muhammad S.A.W) tidak memperkatakan (sesuatu) menurut kemahuan dan pendapatnya sendiri. (3) Segala yang diperkatakannya itu (sama ada Al-Quran atau Hadis) tidak lain hanyalah wahyu yang diwahyukan kepadanya. (4) Wahyu itu (disampaikan dan) diajarkan kepadanya oleh (Malaikat Jibril) yang amat kuat gagah. (5)” (Surah An-Najm: 3-5)

Semua yang tersebut di atas boleh dimanfaatkan oleh sesiapa yang beriman dan budiman sahaja supaya berwaspada dan kalau sudah terlanjur kembali sahaja ke pangkal jalan dan bertaubat.

Adapun yang tidak beriman, Allah SWT menegaskan tentang kisah mereka dengan firman-Nya:

قُلۡ هَلۡ نُنَبِّئُكُم بِٱلۡأَخۡسَرِينَ أَعۡمَٰلًا ١٠٣ ٱلَّذِينَ ضَلَّ سَعۡيُهُمۡ فِي ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَا وَهُمۡ يَحۡسَبُونَ أَنَّهُمۡ يُحۡسِنُونَ صُنۡعًا ١٠٤ أُوْلَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ بِ‍َٔايَٰتِ رَبِّهِمۡ وَلِقَآئِهِۦ فَحَبِطَتۡ أَعۡمَٰلُهُمۡ فَلَا نُقِيمُ لَهُمۡ يَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِ وَزۡنٗا ١٠٥ ذَٰلِكَ جَزَآؤُهُمۡ جَهَنَّمُ بِمَا كَفَرُواْ وَٱتَّخَذُوٓاْ ءَايَٰتِي وَرُسُلِي هُزُوًا ١٠٦ الكهف

“Katakanlah (wahai Muhammad): Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya? (103) (Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan. (104) Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan dengan-Nya; oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatnya Kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka, pada Hari Kiamat kelak. (105) (Mereka yang bersifat) demikian, balasannya Neraka Jahannam, disebabkan mereka kufur ingkar dan mereka pula menjadikan ayat-ayat-Ku dan Rasul-rasul-Ku sebagai ejek-ejekan.(106)” (Surah Al-Kahfi: 103-106)

Percayalah bahawa semua amalan manusia yang mukallaf ada perhitungan baik dan jahat, benar dan salah. Allah bukan sahaja menetapkan dosa kepada kejahatan termasuk di laman siber, bahkan Allah juga memberi pahala kepada yang berjihad menyebarkan kebenaran dan melawan fitnah di alam siber. Percayalah di hari manusia tidak boleh berdolak dalih di Mahkamah.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 16 Safar 1439 / 6 November 2017 - HARAKAHDAILY 6/11/2017

PERISYTIHARAN yang dikira satu perjanjian bertarikh 2 November 1917 oleh Lord Balfour bagi pihak Inggeris kepada Zionis Yahudi bertujuan menubuhkan Negara Haram Israel, khusus bagi bangsa Yahudi.

Dinamakan negara haram kerana tindakan mereka yang tidak berhak di atas bumi Palestin yang bukan kepunyaan negara penjajah itu untuk diberikan kepada mereka yang bukan tuan punya tanah air, mengikut sejarah dan realiti semasa.

Tindakannya sangat zalim, apabila menghalau penduduk asal Palestin, yang dipaksa keluar daripada rumah kediaman dan tanah air, supaya diisi oleh kaum Yahudi yang berjumlah 5% sahaja di masa itu. Kemudiannya dikerahkan Yahudi yang datang daripada seluruh pelosok dunia, ada yang sudah bermukim di Amerika, Eropah, Asia dan Afrika supaya berpindah ke negara baru yang dinamakan Israel.

Kaum Yahudi itu diminta meninggalkan negeri masing-masing yang telah bermastautin, supaya berpindah ke negara Israel di atas nama agama Yahudi. Semua negeri itu pula mahu melepaskan diri daripada Yahudi, yang penyebab kepada masalah di mana sahaja mereka menetap, kerana itulah perangai mereka sejak turun-temurun menjadi balasan Allah terhadap dosa besar melakukan kejahatan, khususnya membunuh para anbiya dan ulama yang soleh.

Firman Allah:

وَضُرِبَتۡ عَلَيۡهِمُ ٱلذِّلَّةُ وَٱلۡمَسۡكَنَةُ وَبَآءُو بِغَضَبٖ مِّنَ ٱللَّهِۗ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمۡ كَانُواْ يَكۡفُرُونَ بِ‍َٔايَٰتِ ٱللَّهِ وَيَقۡتُلُونَ ٱلنَّبِيِّ‍ۧنَ بِغَيۡرِ ٱلۡحَقِّۗ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَواْ وَّكَانُواْ يَعۡتَدُونَ البقرة ٦١

“Mereka ditimpakan dengan kehinaan dan kepapaan dan sudah sepatutnya mereka mendapat kemurkaan daripada Allah. Yang demikian itu ialah disebabkan mereka kufur (mengingkari) ayat-ayat Allah (perintah-perintah dan mukjizat-mukjizat yang membuktikan kebesaran-Nya); dan mereka pula membunuh Nabi-nabi dengan tidak ada alasan yang benar. Yang demikian itu ialah disebabkan mereka menderhaka dan mereka pula sentiasa menceroboh.” (Surah Al-Baqarah: 61)

Firman Allah:

إِنَّ ٱلَّذِينَ يَكۡفُرُونَ بِ‍َٔايَٰتِ ٱللَّهِ وَيَقۡتُلُونَ ٱلنَّبِيِّ‍ۧنَ بِغَيۡرِ حَقّٖ وَيَقۡتُلُونَ ٱلَّذِينَ يَأۡمُرُونَ بِٱلۡقِسۡطِ مِنَ ٱلنَّاسِ فَبَشِّرۡهُم بِعَذَابٍ أَلِيمٍ ٢١ آل عمران

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah dan membunuh Nabi-nabi dengan jalan yang tidak benar, serta membunuh orang-orang yang menyeru manusia supaya berlaku adil, maka sampaikanlah berita yang menggembirakan mereka, dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya” (Surah Ali-Imran: 21)

Kumpulan Yahudi Zionis berpegang kepada ajaran agama mereka yang diselewengkan itu, sebagaimana dirakamkan dalam ajarannya, bahawa bumi Palestin adalah pusaka nenek moyang yang wajib diambil dengan apa cara sekali pun. Tujuannya bagi mengembalikan semula Empayar Agung yang pernah ditegakkan oleh Nabi Sulaiman A.S. kerana bangsa Yahudilah paling mulia dan manusia yang sebenarnya. Adapun bangsa bukan Yahudi hanya Goyem (manusia kelas rendah yang boleh diperlakukan apa sahaja).

Al-Quran menegaskan bahawa Nabi Ibrahim A.S. yang membuka Palestin di atas nama Islam, dan disambung mesejnya oleh semua para Rasul A.S. yang berakhir dengan Nabi Muhammad S.A.W.

Firman Allah:

مَا كَانَ إِبۡرَٰهِيمُ يَهُودِيّٗا وَلَا نَصۡرَانِيّٗا وَلَٰكِن كَانَ حَنِيفٗا مُّسۡلِمٗا وَمَا كَانَ مِنَ ٱلۡمُشۡرِكِينَ ٦٧ إِنَّ أَوۡلَى ٱلنَّاسِ بِإِبۡرَٰهِيمَ لَلَّذِينَ ٱتَّبَعُوهُ وَهَٰذَا ٱلنَّبِيُّ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْۗ وَٱللَّهُ وَلِيُّ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ ٦٨ ال عمران

“Bukanlah Nabi Ibrahim itu seorang pemeluk agama Yahudi dan bukanlah dia seorang pemeluk agama Kristian, tetapi dia seorang yang tetap di atas dasar Tauhid sebagai seorang Muslim (yang taat dan berserah bulat-bulat kepada Allah) dan dia pula bukanlah daripada orang-orang musyrik. (67) Sesungguhnya orang-orang yang hampir sekali kepada Nabi Ibrahim (dan berhak mewarisi agamanya) ialah orang-orang yang mengikutinya dan juga Nabi (Muhammad) ini serta orang-orang yang beriman (umatnya iaitu umat Islam) dan (ingatlah), Allah ialah Pelindung dan Penolong sekalian orang-orang yang beriman. (68)” (Surah Ali-Imran: 67-68)

Namun, ada di kalangan mazhab Ortodoks Yahudi bernama Natori Karta pula percaya bahawa penubuhan negara Israel adalah haram dan bercanggah dengan kitab Taurat yang asal.

Di sini menunjukkan betapa haramnya Penjanjian Balfour dan haramnya negara yang bernama Israel yang ditegaskan oleh hujah agama dan sejarah. Maka tindakan negara kuasa besar yang mempengaruhi negara kecil termasuk negara umat Islam supaya mengiktiraf negara yang diisytiharkan oleh mereka pada tahun 1948 adalah haram dan wajib ditolak oleh umat Islam dan bukan Islam yang benar-benar berpijak di bumi nyata.

Maka penyelesaian masalah Palestin bukannya dengan mengiktiraf wujudnya negara haram Israel itu, sama ada dalam satu negara Israel atau dibahagi dua iaitu satu untuk rakyat Palestin dan satu untuk Yahudi. Semuanya haram kerana berkonsepkan memberi hak kepada yang merampas dan merompak.

Bagi umat Islam pula, Palestin adalah salah satu daripada tiga tanah suci, kerana terletak di dalamnya Bandar Al-Qudus dan Masjid Al-Aqsa yang merupakan kiblat pertama bagi umat Islam dan tempat Israk Rasulullah S.A.W. dan bermulanya Mikraj, peristiwa Baginda S.A.W. dijemput menjadi tetamu Allah S.W.T.

Walaupun di situ menjadi tanah suci tiga agama kitabi (Islam, Kristian dan Yahudi), hanya Islam sahaja berjaya memberi hak kebebasan beragama kepada semua pihak. Maka sejarahnya, sesiapa sahaja kalangan bukan Islam yang berkuasa di Palestin telah mengganggu pihak yang tidak seagama dengannya, termasuk Rom yang pernah menjajah dan mengganggu kalangan Kristian yang tidak semazhab dengannya walaupun satu agama.

Apabila Islam di zaman Khalifah Umar bin Al-Khattab R.A. berjaya membebaskannya daripada Kerajaan Rom, maka ditulis surat perjanjian yang memberi hak beragama kepada semua pihak. Keadaan berubah pula apabila Tentera Salib menakluknya, sehinggalah Sultan Salahuddin Al-Ayyubi membebaskannya semula.

Kini Palestin dicabul oleh Zionis dengan lesen haram Perjanjian Balfour tersebut bersama agenda menakluk dunia dengan menguasai harta, takhta dan media. Pihak barat akan merasa selesa sementara waktu sahaja melalui tindakan yang salah. Kalau dibiarkan akan menjadi barah yang mengancam keamanan dunia seluruhnya.

Namun Allah berjanji dengan firman-Nya dalam Kitab Mukjizat Al-Quran:

وَقَالَتِ ٱلۡيَهُودُ يَدُ ٱللَّهِ مَغۡلُولَةٌۚ غُلَّتۡ أَيۡدِيهِمۡ وَلُعِنُواْ بِمَا قَالُواْۘ بَلۡ يَدَاهُ مَبۡسُوطَتَانِ يُنفِقُ كَيۡفَ يَشَآءُۚ وَلَيَزِيدَنَّ كَثِيرٗا مِّنۡهُم مَّآ أُنزِلَ إِلَيۡكَ مِن رَّبِّكَ طُغۡيَٰنٗا وَكُفۡرٗاۚ وَأَلۡقَيۡنَا بَيۡنَهُمُ ٱلۡعَدَٰوَةَ وَٱلۡبَغۡضَآءَ إِلَىٰ يَوۡمِ ٱلۡقِيَٰمَةِۚ كُلَّمَآ أَوۡقَدُواْ نَارٗا لِّلۡحَرۡبِ أَطۡفَأَهَا ٱللَّهُۚ وَيَسۡعَوۡنَ فِي ٱلۡأَرۡضِ فَسَادٗاۚ وَٱللَّهُ لَا يُحِبُّ ٱلۡمُفۡسِدِينَ ٦٤ المائدة

“Dan orang-orang Yahudi itu berkata: Tangan Allah terbelenggu (bakhil, kikir), sebenarnya tangan merekalah yang terbelenggu, dan mereka pula dilaknat dengan sebab apa yang mereka telah katakan itu, bahkan kedua tangan Allah sentiasa terbuka (nikmat dan kurnia-Nya melimpah ruah). Dia belanjakan (limpahkan) sebagaimana yang Dia kehendaki dan demi sesungguhnya, apa yang telah diturunkan kepadamu dari tuhanmu itu akan menjadikan kebanyakan dari mereka bertambah derhaka dan kufur dan Kami tanamkan perasaan permusuhan dan kebencian di antara mereka hingga Hari Kiamat. Tiap-tiap kali mereka menyalakan api peperangan, Allah memadamkannya dan mereka pula terus-menerus melakukan kerosakan di muka bumi, sedang Allah tidak suka kepada orang-orang yang melakukan kerosakan.” (Surah Al-Maidah: 64)

Percayalah bahawa semua yang bersekongkol dengan Zionis yang merosakkan itu akan binasa, termasuk kuasa besar dunia terkini. Malangnya ada kalangan Negara Arab dan Negara Islam ikut masuk ke dalam bakul yang akan memusnahkan mereka dengan terus membina perisytiharan haram yang telah genap 100 tahun usianya, mereka masih lagi mempertahankan negara haram itu dengan segala pendekatan menipu dan helah.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 13 Safar 1439 / 3 November 2017 – HARAKAHDAILY 3/11/2017

SESIAPA yang diamanahkan memimpin negara adalah berkewajipan menyediakan dan membentangkan bajet setiap tahun dan penggal, termasuk bajet tambahan apabila perlu, sama ada musim pilihan raya atau tidak.

Apa yang terpenting adalah persediaan yang betul, mengamalkan konsep berhemah dalam perbelanjaan dan pengurusan serta pelaksanaannya yang berhikmah. Perkara itu lebih penting daripada jumlah peruntukan kewangan.

Firman Allah SWT:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَنفِقُواْ مِن طَيِّبَٰتِ مَا كَسَبۡتُمۡ وَمِمَّآ أَخۡرَجۡنَا لَكُم مِّنَ ٱلۡأَرۡضِۖ وَلَا تَيَمَّمُواْ ٱلۡخَبِيثَ مِنۡهُ تُنفِقُونَ وَلَسۡتُم بِ‍َٔاخِذِيهِ إِلَّآ أَن تُغۡمِضُواْ فِيهِۚ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ غَنِيٌّ حَمِيدٌ ٢٦٧ ٱلشَّيۡطَٰنُ يَعِدُكُمُ ٱلۡفَقۡرَ وَيَأۡمُرُكُم بِٱلۡفَحۡشَآءِۖ وَٱللَّهُ يَعِدُكُم مَّغۡفِرَةٗ مِّنۡهُ وَفَضۡلٗاۗ وَٱللَّهُ وَٰسِعٌ عَلِيمٞ ٢٦٨يُؤۡتِي ٱلۡحِكۡمَةَ مَن يَشَآءُۚ وَمَن يُؤۡتَ ٱلۡحِكۡمَةَ فَقَدۡ أُوتِيَ خَيۡرٗا كَثِيرٗاۗ وَمَا يَذَّكَّرُ إِلَّآ أُوْلُواْ ٱلۡأَلۡبَٰبِ ٢٦٩ البقرة

“Hai orang-orang yang beriman, nafkahkanlah (belanjakanlah), sebahagian daripada hasil usahamu yang baik-baik dan sebahagian daripada apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. Dan janganlah kamu memilih yang buruk-buruk, lalu kamu nafkahkan daripadanya, padahal kamu sendiri tidak mahu mengambilnya melainkan dengan memicingkan mata terhadapnya. Dan ketahuilah, bahwa Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji. (267) Syaitan menjanjikan (menakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (mengambil harta haram, bakhil dan lain-lain); sedang Allah menjanjikan keampunan daripada-Nya dan kurniaan-Nya. Dan Allah Maha Luas (kurnia-Nya) lagi Maha Mengetahui. (268) Allah menganugerahkan hikmah (kefahaman dan kebijaksanaan) kepada sesiapa yang Dia kehendaki. Dan barang siapa yang dianugerahi hikmah itu, ia benar-benar telah dianugerahi kurniaan yang banyak. Dan hanya orang-orang yang berakal sahaja yang dapat mengambil pelajaran (dari firman Allah). (269)” (Surah Al-Baqarah: 267-269)

Ayat ini Allah menyatakan tentang kewajipan mencari harta dan berbelanja secara umum terhadap hamba-Nya sama ada diri sendiri, keluarga dan negara daripada sumber yang halal dan baik. Maka dihuraikan makna Al-Hikmah (kefahaman dan kebijaksanaan) oleh Rasulullah S.A.W bahawa bukan sahaja dalam kelompok keluarga yang kecil, bahkan juga dalam sistem negara yang bermasyarakat majmuk yang besar dan paling ramai jumlah penduduk serta luas sempadannya.

Justeru itu, Allah memerintahkan supaya diambil pendapatan negara daripada sumber yang halal dan hasil bumi kurniaan Allah secara langsung atau tidak langsung, melalui pengurusan negara yang adil dalam semua lapangan dan kebolehan sama ada perniagaan, pertanian, perlombongan, industri dan sebagainya.

Sistem pemerintahan Islam terdahulu bersumberkan harta negara yang diambil daripada Zakat (ibadat harta bagi penganut Islam sahaja), Cukai (Jizyah, Kharaj dan Usyur), sumbangan kebajikan (Wakaf, Sedekah, Hibah dan lain-lain) dan juga Ghanimah serta Faie. Ini merupakan istilah para fuqaha’ terdahulu daripada sumber di zamannya. Konsep kewangan Islam luas pintu ijtihadnya sepanjang zaman dalam sempadan konsep halal dan berkat. Pengambilannya tidak membebankan rakyat miskin yang memerlukan bantuan dan bimbingan.

Sumber yang halal, harta dan cara pengambilannya adalah konsep penting dalam kewangan Islam, yang hanya boleh dilaksanakan oleh kalangan yang beriman dan bertaqwa. Tegasnya, mestilah meninggalkan sumber yang haram seperti riba, rasuah, menipu, merampas dan semua cara yang zalim, serta membelanjakannya dengan benar, adil dan bijak.

Firman Allah:

وَلَوۡ أَنَّ أَهۡلَ ٱلۡقُرَىٰٓ ءَامَنُواْ وَٱتَّقَوۡاْ لَفَتَحۡنَا عَلَيۡهِم بَرَكَٰتٖ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ وَلَٰكِن كَذَّبُواْ فَأَخَذۡنَٰهُم بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ ٩٦ الأعراف

“Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.” (Surah Al-Aaraf: 96)

Kemuncak sejarah kegemilangan Islam dengan tegaknya negara yang besar dan adil melalui pengurusan kewangan negara yang berhemah dalam mengambil dan berbelanja, sehingga berjaya mengurus rakyat yang majmuk dalam negara yang luas dengan hasil negara yang berlebihan (surplus). Inilah kejayaan yang dilakukan pada zaman Khulafa’ Rasyidin dan Umar bin Abdul Aziz.

Perkataan ‘berkat’ tidak wujud dalam ekonomi barat, sama ada Konsep Liberal Kapitalis, Sosialis dan Komunis, kerana mereka bertuhankan kebendaan semata-mata tanpa iman, syariat dan akhlak yang menjadi perhitungan Allah dan kurniaan-Nya.

Seterusnya Allah memberi petunjuk dalam pengurusan perbelanjaan:

وَلَا تَجۡعَلۡ يَدَكَ مَغۡلُولَةً إِلَىٰ عُنُقِكَ وَلَا تَبۡسُطۡهَا كُلَّ ٱلۡبَسۡطِ فَتَقۡعُدَ مَلُومٗا مَّحۡسُورًا ٢٩ الإسراء

“Dan janganlah engkau jadikan tanganmu terbelenggu di lehermu dan janganlah pula engkau menghulurkannya dengan sehabis-habisnya, kerana akibatnya akan tinggallah engkau dengan keadaan yang tercela serta kesal.” (Surah Al-Isra’: 29)

Melalui ayat ini, Allah menunjukkan tentang konsep ekonomi dan pengurusan perbelanjaan yang wasatiyyah (sederhana); iaitu tidak bakhil dan tidak boros. Pelaksanaannya mengikut keutamaan yang dihuraikan dalam Maqasid Syariah dengan pembahagian Daruriyyat, Hajiyyat dan Tahsiniyyat serta jangan melampau sehingga terjerumus ke dalam Tarafiyyat yang membazirkan.

Allah berfirman:

وَءَاتِ ذَا ٱلۡقُرۡبَىٰ حَقَّهُۥ وَٱلۡمِسۡكِينَ وَٱبۡنَ ٱلسَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرۡ تَبۡذِيرًا ٢٦ إِنَّ ٱلۡمُبَذِّرِينَ كَانُوٓاْ إِخۡوَٰنَ ٱلشَّيَٰطِينِۖ وَكَانَ ٱلشَّيۡطَٰنُ لِرَبِّهِۦ كَفُورٗا ٢٧ الإسراء.

“Dan berikanlah kepada kerabatmu (yang berhajat) dan orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros yang melampau. (26) Sesungguhnya orang-orang yang boros itu adalah saudara-saudara syaitan, sedang syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya. (27)” (Surah Al-Isra’: 26-27)

Ayat ini menyatakan secara jelas dan nyata supaya mengutamakan kalangan rakyat yang memerlukan bantuan daripada keluarga yang berhak, golongan miskin dan yang memerlukan bantuan, serta juga benar-benar memenuhi kemudahan asas yang perlu didahulukan dan diikuti dengan langkah-langkah kesempurnaan sehingga ke tahap yang terbaik. Perbelanjaan negara tidak bocor dan boros.

Kebocoran berlaku apabila ditiriskan kepada mereka yang sudah kaya-raya dan tidak memerlukan bantuan lagi, atau berlakunya rasuah dan salah laku yang lain. Keborosan pula ada yang dibelanjakan sehingga melampaui batas dan menunjukkan kemewahan yang melampau kepada perkara yang sia-sia dan tidak berfaedah. Pembaziran laksana mencurah garam ke dalam laut, lebih bersifat syaitan apabila menghalang atau menjadi penghalang sehingga menafikan golongan yang benar-benar memerlukan bantuan.

Keutamaan ekonomi sejahtera adalah pembangunan insan yang berilmu dan berakhlak bagi membantu negara dalam segala aspek pembangunan oleh mereka yang berkepakaran dan bermoral, sehingga berjaya menambahkan hasil pendapatan negara dan melonjokkan kemajuannya dengan istiqamah.

Maka Allah menghuraikan secara terperinci kepada kumpulan yang berkuasa memerintah negara:

ٱلَّذِينَ إِن مَّكَّنَّٰهُمۡ فِي ٱلۡأَرۡضِ أَقَامُواْ ٱلصَّلَوٰةَ وَءَاتَوُاْ ٱلزَّكَوٰةَ وَأَمَرُواْ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَنَهَوۡاْ عَنِ ٱلۡمُنكَرِۗ وَلِلَّهِ عَٰقِبَةُ ٱلۡأُمُورِ ٤١الحج.

“Iaitu mereka (umat Islam) yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah di bumi, nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan, serta melarang dari melakukan kejahatan dan perkara yang mungkar dan (ingatlah) bagi Allah jualah kesudahan segala urusan.” (Surah Al-Hajj: 41)

Allah menyenaraikan konsep pembangunan insan manusia yang sentiasa berhubung dengan Allah dan baik hubungannya dengan manusia dengan melaksanakan konsep ekonomi yang adil, menjaga keselamatan, keamanan dan berwawasan dunia sehingga akhirat. Bukan sekadar Wawasan 2020 yang terlalu dekat hujungnya, tetapi belum menentukan kejayaannya.

Sesungguhya kita mempunyai bumi yang kaya isi perutnya dan di atas muka bumi yang banyak tenaga manusia bermasyarakat majmuk yang perlu diurus pembangunan insannya mengikut acuan Allah, supaya dapat mengurus diri dan harta dengan adil dan bermanfaat kepada semua, di atas semangat Masyarakat Madani yang bertolong-menolong secara ta’aruf (berkenalan dan bersaudara dalam masyarakat majmuk).

Mereka yang kaya membantu yang miskin, yang kuat menolong yang lemah, sehingga mewujudkan kegiatan ekonomi yang menyumbangkan hasil dan memberi peluang pekerjaan, dengan pendapatan yang cukup, bukannya peminta sedekah atau penunggu bantuan percuma tanpa kerja sehingga bertambahnya pengangguran. Bukan juga bertarung dan saling bersaing sehingga memusnahkan diri sendiri.

Allah melarang apabila harta negara dipusingkan di kalangan orang kaya-raya dan penyangak tertentu sahaja. Firman-Nya:

كَيۡ لَا يَكُونَ دُولَةَۢ بَيۡنَ ٱلۡأَغۡنِيَآءِ مِنكُمۡۚ وَمَآ ءَاتَىٰكُمُ ٱلرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَىٰكُمۡ عَنۡهُ فَٱنتَهُواْۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۖ إِنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ ٧ الحشر.

“Supaya harta itu tidak hanya beredar di antara orang-orang kaya daripada kalangan kamu dan apa jua perintah yang dibawa oleh Rasulullah SAW kepada kamu, maka terimalah serta amalkan dan apa jua yang dilarang-Nya kamu melakukannya maka patuhilah larangan-Nya dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah amatlah berat azab seksa-Nya (bagi orang-orang yang melanggar perintah-Nya).” (Surah Al-Hasyr: 7)

Sebenarnya Allah telah menyediakan rezeki yang cukup, sesuai dengan jumlah manusia, tetapi sebenarnya manusia yang salah mengurus dan tidak beramanah dalam menunaikan perintah Allah.

Firman Allah:

وَلَوۡ بَسَطَ ٱللَّهُ ٱلرِّزۡقَ لِعِبَادِهِۦ لَبَغَوۡاْ فِي ٱلۡأَرۡضِ وَلَٰكِن يُنَزِّلُ بِقَدَرٖ مَّا يَشَآءُۚ إِنَّهُۥ بِعِبَادِهِۦ خَبِيرُۢ بَصِيرٞ ٢٧ الشورى

“Dan kalaulah Allah memewahkan rezeki bagi setiap hamba-Nya, nescaya mereka akan melampaui batas di bumi (dengan perbuatan-perbuatan liar durjana); akan tetapi Allah menurunkan (rezeki-Nya itu) menurut kadar yang tertentu sebagaimana yang dikehendaki-Nya. Sesungguhnya Dia Mengetahui dengan mendalam akan segala keadaan hamba-Nya, lagi Melihat dengan nyata.” (Surah As-Syura: 27)

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 10 Safar 1439 / 31 Oktober 2017 - HARAKAHDAILY 31/10/2017

ISLAM dibenci, dimusuhi dan dijadikan sasaran semua tuduhan buruk dan negatif dengan label pengganas, pelampau, jakun, mundur dan sebagainya. Dihalang berpolitik kalau tujuannya melaksanakan syariat. Dihalang kalau berjaya dan maju dalam lapangan apa sahaja. Dinar tidak layak menggantikan Dolar atau Euro.

Kalau Islam mampu membangunkan teknologi nuklear walaupun tujuannya damai seperti perubatan dan tenaga eletrik, meskipun ditegaskan dalam hukum Islam bahawa haram bersikap melampau dalam peperangan dan berdosa kalau melampau biarpun terhadap musuh bukan Islam, apatah lagi yang tidak menceroboh, namun kalau jenamanya Islam tetap dicop sebagai melampau juga.

Adapun semua pihak bukan Islam diizinkan semuanya. Parti Yahudi di Israel, Parti Kristian di Jerman, Parti Hindu di India dan pelampau Buddha di Myanmar dibenarkan memerintah negara dan melakukan apa sahaja terhadap penganut Islam di atas nama agamanya.

Semua negara bukan Islam, khususnya negara haram Israel dibolehkan memiliki apa sahaja senjata pemusnah manusia, binatang dan alam sekitar. Kalau dibantah dipejamkan mata. Apabila melakukan ujiannya, tidak mempedulikan terhadap penduduk tempatan dan alam sekitar di Lautan Pasifik, Hindi dan lain-lain. Alasannya kerana kemajuan sains dan teknologi.

Halal bagi Presiden Bush menyebut Perang Salib kerana Peristiwa 11 September yang dituding jari terhadap Islam secara melulu sebelum disiasat dengan adil dan telus. Terus menyerang Afghanistan dan Iraq, rakyat awam lebih banyak menjadi mangsa tanpa dipedulikan.

Semua yang ada bayangan Islam atau asal usulnya Islam, apa lagi yang mengisytiharkan Islamnya, semuanya disenaraihitamkan dalam satu bakul sampah yang wajib dibakar hangus. Bukan sahaja Saddam Husain dan Qazzafi yang diumumkan zalim dalam senarainya, termasuk mana-mana dan sesiapa yang berjenama Islam semuanya dilabel ganas, tanpa mengira Mazhab Sunni, Syiah, Salafi, Wahabi, Khalafi dan sebagainya.

Hanya kelibat berita tentang senjata yang boleh membahayakan Israel, maka terus diserangnya kilang susu di Sudan, Libya, Syria dan diganyangnya Iraq, tetapi tidak Korea Utara, walaupun sudah melancarkan ujian senjatanya ke laut dan mengancam USA. Barang kali kerana bezanya di antara Islam dan bukan Islam.

Mereka juga membaling batu sembunyi tangan, kerana terdedahnya penglibatan mereka dalam kemunculan Taliban, ISIS, pembekalan senjata termasuk senjata kimia yang diharamkan oleh undang-undang antarabangsa tetapi halal bagi mereka. Kalau terdedah, beritanya diletakkan di bawah karpet yang nipis kelihatan, mereka sengaja memejamkan mata dan mahu menutup mata orang lain.

Islamofobia bukan sahaja diwabakkan terhadap negara seperti Iran yang mencabarnya dengan nama Republik Islam Iran dan kemajuan teknologinya yang mencabar secara terangan, termasuk Arab Saudi sahabatnya yang akrab, walaupun benderanya mengucap Dua Kalimah Syahadah diminta supaya nyatakan sekular dan liberalnya, tidak cukup dijadikan lembu susuan yang hanya diberikan rumput kering, disuruh berlaga dengan Iran, jangan menanduk Israel. Bahkan Israel dimartabatkan laksana polis yang dibiayai oleh mafia, menjaga keselamatan di rantau itu dan boleh bertindak apa-apa sahaja.

Adapun mereka yang mempertahankan Islam dan tanah sucinya dan gagah berani menentang keganasan negara haram itu, seperti Hamas, Jihad Islami dan Hizbullah pula disenaraikan sebagai pengganas.

Kalau ada parti yang berdasarkan Islam dan melaksanakan syariat, jangan diberi kemenangan walaupun mereka memilih pendekatan demokrasi. Kalau menang juga dibatalkan seperti Masyumi di Indonesia, FIS di Algeria dan Ikhwanul Muslimin di Mesir.

Termasuk juga individu bernama Islam, walaupun menang hujahnya, bukannya dengan senjata, seperti Dr. Zakir Naik yang dikira pengganas kerana hujahnya tidak boleh dilawan. Mereka bertindak seperti Raja Babilon bernama Namrud yang kalah berhujah dengan Nabi Ibrahim A.S, lalu Nabi yang mulia ini dikira salah dan dihukum bakar ke dalam api yang besar.

Demokrasi, kebebasan, hak asasi bukan untuk umat Islam, kerana dianggap spesis makhluk bukan manusia yang layak berhak menerimanya. Maka pencabulan terhadapnya dibiarkan atau ditangguhkan tindakannya kalau didesak atau divetokan segala keputusan yang berpihak kepada Islam.

Hukum merekalah yang paling adil, walaupun membunuh dengan melaksanakan cara yang mengerikan, seperti menjerut tali ke leher atau kejutan eletrik kepada orang yang dihukum, kesalahannya boleh dibuktikan oleh saksi yang mabuk arak dan kaki maksiat yang tidak dijamin benarnya kerana tidak ada maruah.

Adapun hukum Islam yang bernama Qisas, Hudud dan Takzir, walaupun disabitkan dengan saksi yang adil dan bermaruah tinggi atau pengakuan secara rela hati, cara menjatuhkan hukumannya paling beradab sopan dengan syarat-syarat yang ketat, namun dikira hukum yang zalim dan kejam.

Mereka mahukan Islam yang membuka pintu kepada perkara yang diharamkan oleh Allah seperti judi, arak dan sebagainya kepada penganut Islam, walaupun tidak disekat penganut agama lain yang melakukannya, kerana mereka mahukan orang Muslim menerima konsep bahawa urusan negara adalah kepunyaan kita, agama sahaja kepunyaan Allah.

Wanita Islam yang menutup aurat dianggap mengongkong diri dan tidak tahu bersosial. Adapun yang bebas memakai pakaian mendedahkan sebahagian besar badannya tanpa rasa malu, sehingga ada yang bertelanjang dikira hak kebebasan yang dihormati.

Mereka yang menjalankan kewajipan menyuruh kepada yang baik dan mencegah kemungkaran dikira bahaya mengancam ketenteraman masyarakat. Adapun yang melakukan kemungkaran dan melindunginya dikira hak kebebasan dan penambah hasil negara.

Mereka mahukan Islam tanpa hidayah mengikut bahasa Al-Quran yang dianggap jelik. Jenama yang mereka mahu ialah Islam Liberal atau Islam Sekular yang meninggalkan aqidah, syariat dan akhlak, yang dikira sealiran dengan zaman kini, walaupun kembali ke zaman jakun dan sudah nyata parah tanda kemusnahannya.

Demikianlah hukuman dan anggapannya terhadap Islam. Media massa yang dikuasai digunakan habis-habisan untuk menyebarkan maklumat tersebut dalam dunia tanpa sempadan dan langit terbuka.

Mereka lupakan pepatah mereka sendiri bahawa semua manusia tidak boleh ditipu dalam semua masa. Apabila Islam dicemuhkan, maka tetap ada kalangan manusia yang ingin tahu hakikat yang sebenar, lalu membaca dan mengkaji Islam. Inilah yang sepatutnya dilakukan oleh manusia yang berakal. Percayalah! Makin banyak Islam dikelirukan, makin nyata lagi bersuluh kebenarannya.

Sepatutnya mereka mendengar firman Allah:

۞قُلۡ إِنَّمَآ أَعِظُكُم بِوَٰحِدَةٍۖ أَن تَقُومُواْ لِلَّهِ مَثۡنَىٰ وَفُرَٰدَىٰ ثُمَّ تَتَفَكَّرُواْۚ مَا بِصَاحِبِكُم مِّن جِنَّةٍۚ إِنۡ هُوَ إِلَّا نَذِيرٞ لَّكُم بَيۡنَ يَدَيۡ عَذَابٖ شَدِيدٖ ٤٦ سبأ.

“Katakanlah (wahai Muhammad): Aku hanyalah mengajar dan menasihati kamu dengan satu perkara sahaja, iaitu: Hendaklah kamu bersungguh-sungguh berusaha mencari kebenaran kerana Allah semata-mata, sama ada dengan cara berdua (dengan orang lain) atau seorang diri; kemudian hendaklah kamu berfikir sematang-matangnya (untuk mengetahui salah benarnya ajaran-Ku). Sebenarnya tidak ada pada (Muhammad) yang menjadi sahabat kamu sebarang penyakit gila (sebagaimana yang dituduh); dia hanyalah seorang Rasul pemberi amaran kepada kamu, sebelum kamu ditimpa azab yang berat (di akhirat).” (Surah Saba’: 46)

Akhirnya ketahuilah bahawa tidak ada sesiapa yang dapat memadamkan cahaya matahari dan bulan ciptaan Allah, begitulah juga tidak boleh memadamkan cahaya Islam, kerana juga daripada Allah:

يُرِيدُونَ لِيُطۡفِ‍ُٔواْ نُورَ ٱللَّهِ بِأَفۡوَٰهِهِمۡ وَٱللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِۦ وَلَوۡ كَرِهَ ٱلۡكَٰفِرُونَ ٨ الصف

“Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (Islam) dengan mulut-mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahaya-Nya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).” (Surah As-Saff: 8)

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 6 Safar 1439 / 27 Oktober 2017 – HARAKAHDAILY 27/10/2017

 

SITUASI terkini yang berlaku di Palestin amat membimbangkan apabila rakyat Gaza dihalang untuk mendapatkan rawatan kesihatan di luar, dipotong bekalan elektrik dengan menghalang kemasukan bahan bakar, dihentikan bantuan dan elaun sara hidup untuk keluarga miskin, bekas tahanan Israel dan keluarga syuhada.

Rakyat Gaza menderita tekanan hidup dan ekonomi sehingga membawa kes kematian akibat halangan keluar untuk mendapatkan rawatan dan elektrik pula hanya dibekalkan selama 4 jam setiap hari.  

Keadaan ini mendesak HAMAS dan FATAH memeterai perjanjian damai dengan kehadiran pegawai perisik Mesir.

Perjanjian damai telah ditandatangani oleh Timbalan Ketua HAMAS yang baharu, Salah al-Arouri dan Ketua Delegasi FATAH, Azzam al-Ahmad. Lanjutan daripada itu, kedua-dua pihak akan menyerahkan tanggungjawab bagi lintasan sempadan Rafah di Gaza dan kawalan pentadbiran Gaza kepada kerajaan perpaduan selewat-lewatnya 1 Disember ini.   
 
PAS berpendirian bahawa perjanjian kerjasama yang dilakukan adalah semata-mata di atas kepentingan rakyat Palestin khasnya di Gaza, mengatasi kepentingan lain.

Dalam perbualan telefon sewaktu saya dihubungi oleh Syeikh Ismail Haniyyeh, Ketua Biro Politik HAMAS, beliau menyatakan bahawa HAMAS tidak akan keluar daripada prinsip perjuangan Islam dan jihad membebaskan Palestin.

Kami sentiasa mendoakan kepada Allah supaya pimpinan HAMAS tetap berada di atas jalan istiqamah menegakkan Islam. Kami memahami keadaan darurat yang menimpa mereka sekarang tetapi darurat itu hendaklah diambil dengan sekadarnya sahaja.

Kami mengulangi komitmen PAS dalam memperjuangkan isu Palestin sejak daripada dahulu lagi dan kami juga mendoakan kesejahteraan rakyat Palestin seluruhnya.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 5 Safar 1439 / 26 Oktober 2017 - HARAKAHDAILY 26/10/2017

MUAMALAT Politik Islam adalah berkonsepkan kepimpinan Islam yang wajib dipertahankan, demi menegakkan konsep rahmat kepada seluruh alam dan adil terhadap semua. Maka lebuhraya hubungan dengan semua pihak sangat luas. Namun politik damai hendaklah diutamakan.

PAS tidak hanyut dan dihanyutkan sekali-kali Insya-Allah oleh sesiapa sahaja yang mahu memaksa, menipu atau melakukan provokasi untuk mengheret PAS sehingga terkeluar daripada landasan prinsip, konsep Islam dan strategi kebijaksanaan dalam perjalanannya.

Majlis Syura Ulama, Dewan Harian, AJK PAS Pusat menentukan keputusan secara jama’ie (kolektif) dan Muktamar yang melibatkan akar umbi bagi membuat keputusan yang besar, supaya PAS bukan parti milik seorang atau kumpulan tertentu sehingga terkeluar daripada konsep dan adab berjemaah.  

PAS berpengalaman secara bersendirian, kerajaan campuran dan bekerjasama dengan semua pihak dengan berbagai pendekatan, bukan sekadar satu, dua, tiga dan empat pendekatan, bahkan lebih daripadanya.

Kini diperkenalkan pendekatan Ta’awun berpandukan firman Allah SWT:  

وَتَعَاوَنُواْ عَلَى ٱلۡبِرِّ وَٱلتَّقۡوَىٰۖ وَلَا تَعَاوَنُواْ عَلَى ٱلۡإِثۡمِ وَٱلۡعُدۡوَٰنِۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۖ إِنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ ٢ المائدة

“Bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan dan bertakwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksa-Nya (bagi sesiapa yang melanggar perintah-Nya).” (Surah Al-Maidah: 2)

Dan pendekatannya terus menjadi pembangkang yang menasihat berpandukan tema yang sentiasa dibaca dalam setiap perjumpaan:

وَٱلۡعَصۡرِ ١ إِنَّ ٱلۡإِنسَٰنَ لَفِي خُسۡرٍ ٢ إِلَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلۡحَقِّ وَتَوَاصَوۡاْ بِٱلصَّبۡرِ ٣

“Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; (2) Melainkan mereka yang beriman, mengerjakan amal soleh dan berpesan (nasihat) dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran. (3)” (Surah Al-Asr: 1-3)

Perjalanan Politik Islam itu bukan sekadar Pilihan Raya Umum (PRU) untuk berkuasa dan mendapat kuasa dengan apa sahaja caranya, termasuk juga dalam Politik Islam itu adalah berdakwah dan mendidik masyarakat.

Perjalanannya ialah:

1. Mewajibkan kepimpinan yang bercirikan Islam tanpa menentukan siapa yang menjadi Perdana Menteri, kerana perjuangan kita bukan mengangkat orangnya, tetapi dasar dan matlamatnya untuk mencapai keredaan Allah dan kebahagiaan dunia dan akhirat. Allah lebih mengenali siapa orangnya sama ada ikhlas atau tidak, termasuk beriman dan budimannya, kerana orangnya boleh berubah dan hanyut.
 
Apabila ditanyakan Rasulullah SAW: “Siapakah yang menjadi pemimpin kalau mendapat kemenangan?”. Jawabnya: “Mengikut kehendak Allah”. Padahal Rasulullah SAW ialah orang yang paling layak.

2. Menegakkan Rahmat Allah dan Adil terhadap semua tanpa mengira agama dan kaum yang hanya boleh dilaksanakan oleh Islam dan kepimpinannya yang beriman, budiman dan berilmu.

3. Memilih pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS), mengeluarkan PAS daripada budaya politik fitnah, maki hamun dan bermusuhan yang sedang melanda semua pihak. Sedikit sebanyaknya mempengaruhi ahli PAS yang wajib dibebaskan daripadanya.

Kerjasama bukan semestinya sebelum pilihan raya, sedang pilihan raya, termasuk juga selepas keputusan pilihan raya bagi menentukan Islam tetap memimpin masyarakat majmuk berdasarkan dan berkonsepkan Islam yang wajib dipertahankan oleh PAS.

PAS wajib menolak kalangan yang nyata menentang Islam dan PAS bekerjasama dengan siapa sahaja yang tidak menolak Islam.

Kini PAS bebas menentukan di mana dan berapa jumlah kerusi yang hendak dipertandingkan bersama gagasannya, tanpa terikat dan diarahkan oleh pihak lain.

PAS terus bersabar dan boleh menerima kekalahan dengan reda, bukan sahaja kemenangan tanpa berfikir untuk mengisi kemenangan. Wawasan PAS sangat luas, bukannya dunia yang sempit, tetapi terus beristiqamah bersama Islam, daripada dunia yang luas sehingga akhirat yang kekal.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS
Bertarikh: 4 Safar 1439 / 25 Oktober 2017 – HARAKAHDAILY 25/10/2017

FIRMAN Allah SWT:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَٰكُم مِّن ذَكَرٖ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَٰكُمۡ شُعُوبٗا وَقَبَآئِلَ لِتَعَارَفُوٓاْۚ إِنَّ أَكۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَىٰكُمۡۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٞ ١٣ الحجرات

“Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu daripada lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku kaum, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya (akan keadaan dan amalan kamu).” (Surah Al-Hujurat: 13)

halalAyat ini termasuk dalam surah Madaniyyah (diwahyukan di Madinah) yang diturunkan ketika tegaknya negara Islam bermasyarakat majmuk.

Tujuannya sebagai petunjuk sepanjang zaman supaya menerima hakikat bermasyarakat Madani walaupun berbeza jantina, bangsa dan agama, serta wajib berdakwah menyampaikan Islam kepada seluruh manusia dengan sikap terbuka, aman damai dan tanpa paksaan beragama. Selain itu juga, hendaklah dijalinkan hubungan kemanusiaan dalam titik persamaan, bertaqwa dengan pegangan agama Islam dan beristiqamah dengan tidak melampau dan tidak hanyut.

Allah telah menetapkan dalam perkara halal dan haram mengikut sempadan hukum dan dilarang bermudah-mudah dalam menjatuhkan hukumnya. Allah berfirman:

وَلَا تَقُولُواْ لِمَا تَصِفُ أَلۡسِنَتُكُمُ ٱلۡكَذِبَ هَٰذَا حَلَٰلٞ وَهَٰذَا حَرَامٞ لِّتَفۡتَرُواْ عَلَى ٱللَّهِ ٱلۡكَذِبَۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَفۡتَرُونَ عَلَى ٱللَّهِ ٱلۡكَذِبَ لَا يُفۡلِحُونَ ١١٦ النحل

“Dan janganlah kamu berdusta dengan sebab apa yang disifatkan oleh lidah kamu: Ini halal dan ini haram, untuk mengada-adakan sesuatu yang dusta terhadap Allah; sesungguhnya orang-orang yang berdusta terhadap Allah tidak akan berjaya”. (Surah An-Nahl: 116)

Sirah Rasulullah S.A.W telah menunjukkan pendekatan berhubung dengan manusia, di samping pegangan yang teguh kepada agama, hendaklah dengan cara tidak membebankan diri sendiri dan menarik pihak lain kepada Islam dengan terbuka.

Sabda Baginda S.A.W:

يَسِّرُوا وَلاَ تُعَسِّرُوا، وَبَشِّرُوا وَلاَ تُنَفِّرُوا. ( متفقٌ عَلَيْهِ)
 
“Mudahkan, jangan menyusahkan. Gembirakan, jangan meliarkan” (Muttafaqun ‘Alaih)

Dalam perkara pemakanan yang menjadi rukun hidup manusia, Allah S.W.T menetapkan makanan yang sama halal dan haram kepada penganut Islam di antara lelaki dan wanita dan kewajipan ibadat yang sama syarat dan rukunnya. Tetapi ada yang berbeza fitrah walaupun sama wajib, seperti sama konsep menutup aurat, tetapi berbeza sempadan auratnya.

Dalam menunaikan ibadat solat dipisahkan di antara lelaki dan wanita, tetapi ketika haji bertawaf dan bersa’ie dicampurkan semua dalam keadaan menutup aurat dan menjaga diri masing-masing.  

Dalam hubungan dengan pihak lain yang berbeza agama, Allah memerintah supaya melakukan kebijaksanaan dengan mendahulukan perdamaian dan persaudaraan, tanpa paksaan dalam perkara agama.

Rasulullah S.A.W mempraktikkan apa yang diperintahkan oleh Allah S.W.T supaya menjadi petunjuk kepada umatnya, tentang bagaimana cara beramal dengan Al-Quran, khususnya dalam perkara bermasyarakat dan bermuamalat.

Apabila Allah S.W.T berfirman:

ٱلۡيَوۡمَ أُحِلَّ لَكُمُ ٱلطَّيِّبَٰتُۖ وَطَعَامُ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ حِلّٞ لَّكُمۡ وَطَعَامُكُمۡ حِلّٞ لَّهُمۡۖ وَٱلۡمُحۡصَنَٰتُ مِنَ ٱلۡمُؤۡمِنَٰتِ وَٱلۡمُحۡصَنَٰتُ مِنَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ مِن قَبۡلِكُمۡ إِذَآ ءَاتَيۡتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحۡصِنِينَ غَيۡرَ مُسَٰفِحِينَ وَلَا مُتَّخِذِيٓ أَخۡدَانٖۗ وَمَن يَكۡفُرۡ بِٱلۡإِيمَٰنِ فَقَدۡ حَبِطَ عَمَلُهُۥ وَهُوَ فِي ٱلۡأٓخِرَةِ مِنَ ٱلۡخَٰسِرِينَ ٥ المائدة

“Pada masa ini dihalalkan bagi kamu (memakan makanan) yang lazat-lazat serta baik-baik. Dan makanan (sembelihan) orang-orang yang diberikan Kitab itu adalah halal bagi kamu dan makanan (sembelihan) kamu adalah halal bagi mereka (tidak salah kamu memberi makan kepada mereka) dan (dihalalkan kamu berkahwin) dengan perempuan-perempuan yang menjaga kehormatannya di antara perempuan-perempuan yang beriman, dan juga perempuan-perempuan yang menjaga kehormatannya dari kalangan orang-orang yang diberikan Kitab dahulu daripada kamu apabila kamu beri mereka mas kahwinnya, sedang kamu (dengan cara yang demikian), bernikah bukan berzina dan bukan pula kamu mengambil mereka menjadi perempuan-perempuan simpanan dan sesiapa yang ingkar (akan syariat Islam) sesudah dia beriman, maka sesungguhnya gugurlah amalnya (yang baik) dan adalah dia pada Hari Akhirat kelak daripada orang-orang yang rugi).” (Surah Al-Maidah: 5)

Ayat ini menunjukkan Allah S.W.T menetapkan ada titik persamaan dalam perkara halal dan haram dengan agama lain daripada kalangan ahli Kitab dan menolak adanya titik perbezaan, apabila mereka sendiri menyelewengkannya, seperti memakan babi, tidak menyembelih binatang, meminum arak dan berjudi.

Maka, Rasulullah S.A.W. memakan hidangan yang dihantar oleh orang Yahudi dan berwuduk dalam bekas kepunyaan orang Musyrik, bagi melaksanakan kelonggaran yang diizinkan oleh Allah dan mengadakan hubungan bermasyarakat kemanusiaan, serta melaksanakan konsep kebebasan beragama dengan beristiqamah mengikut sempadan halal dan haram mengikut titik persamaan yang tersebut di atas, tanpa menambah sehingga mengharamkan apa yang dihalal dan menghalalkan apa yang diharamkan. Siapakah lagi yang lebih warak daripada Rasulullah S.A.W.?

Ahli sejarah ekonomi Islam melaporkan bahawa Rasulullah S.A.W. bersama isterinya, Khadijah binti Khuwailid R.A. melaksanakan muamalat Mudarabah dan Murabahah tanpa riba dalam masyarakat Makkah yang syirik menyembah berhala.

Di masa Hijrah, Baginda S.A.W menugaskan menantunya Ali bin Abi Talib R.A. memulangkan barang simpanan penduduk Makkah yang bermuamalat, tanpa melarikan harta yang diamanahkan kepadanya, walaupun dalam tekanan beragama dan kesibukan berhijrah.

Ini menunjukkan betapa sifat amanah Rasulullah S.A.W yang dilaksanakan terhadap bukan Islam walaupun bermusuh, sehingga Baginda lebih dipercayai oleh bukan Islam, sifat amanah Baginda ini sangat dihormati. Dalam masa yang sama, rumah Rasulullah S.A.W. menjadi bank yang pertama dalam sejarah ekonomi yang bermuamalat dan berhubungan dengan bukan Islam yang tidak diputuskan dalam kehidupan bermasyarakat.

Ketika di Madinah juga, Baginda berhutang dan bergadai dengan Yahudi bukan Islam tanpa riba, menunjukkan ketegasan dalam hukum tanpa memutuskan hubungan bermasyarakat.

Di sana ada perkara yang banyak yang tidak dinaskan halal dan haramnya, maka nyatalah halalnya, mengikut hukum asal sesuatu adalah halal selagi tidak ada nas mengharamkannya. Maka tidaklah perlu meletakkan tanda halal kepada buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, pakaian, kenderaan dan sebagainya, kecuali ternyata sudah dicampur dengan bahan-bahan yang diharamkan apabila memasak atau mengawetnya.

Dalam hal ini, ada tindakan tertentu mengikut keadaan tersendiri yang boleh diputuskan oleh pihak berkuasa bukannya individu, supaya tidak boleh membatalkan hubungan di lapangan umum bagi memperkenalkan Islam.

Islam juga mengizinkan penganut agama lain melaksanakan apa yang diizinkan oleh agama mereka, walaupun diharamkan oleh Islam dengan sempadan menjaga sensitiviti umat Islam. Umat Islam juga disuruh menjaga sensitiviti penganut bukan Islam, sehingga termasuk dalam perkara aqidah ketuhanan.

Firman Allah S.W.T:

وَلَا تَسُبُّواْ ٱلَّذِينَ يَدۡعُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِ فَيَسُبُّواْ ٱللَّهَ عَدۡوَۢا بِغَيۡرِ عِلۡمٖۗ كَذَٰلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمۡ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّهِم مَّرۡجِعُهُمۡ فَيُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ ١٠٨ الأنعام

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu Dia menerangkan kepada mereka apa yang mereka telah lakukan.” (Surah Al-An’am: 108)

Ayat ini menunjukkan betapa hubungan hidup bermasyarakat majmuk yang wajib dipelihara sehingga membolehkan mesej Islam itu disampaikan hendaklah diutamakan. Jangan sekali-kali bertindak dengan cara melulu sehingga menutup pintu bermasyarakat dan menghalang dakwah dengan tindakan kononnya beragama tetapi melakukan kejahilan dengan menghalang Islam disampaikan melalui pergaulan masyarakat yang telah ditetapkan sempadannya oleh hukum Islam.

Di sini perlunya kesimbangan di antara ilmu Islam dan akal. Orang Islam yang tidak seimbang ilmu Islam dan akalnya laksana tidak seimbang di antara saiz kaki dan kasut. Kalau kakinya kecil, kasutnya besar maka tercabut. Kalau kakinya besar, kasutnya kecil maka kakinya melecet. Akhirnya berkaki ayam juga.

Maka, berwaspadalah dengan mereka yang tidak seimbang di antara ilmu agama dan akalnya, dan mereka yang jahil agama menggunakan akal tetapi buta Al-Quran. Kini ramai kalangan mereka yang menonjolkan diri sehingga mengelirukan masyarakat Islam (umat ijabah) dan menutup pintu hubungan dengan bukan Islam (umat dakwah).

Allah berfirman:

وَلَا تَقۡفُ مَا لَيۡسَ لَكَ بِهِۦ عِلۡمٌۚ إِنَّ ٱلسَّمۡعَ وَٱلۡبَصَرَ وَٱلۡفُؤَادَ كُلُّ أُوْلَٰٓئِكَ كَانَ عَنۡهُ مَسۡ‍ُٔولٗا ٣٦ الإسراء.

“Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu tetap akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.” (Surah Al-Isra’: 36)

Para ulama menafsirkan ayat ini dengan maksud yang umum, termasuk juga bercakap, menulis, menjadi saksi dan lain-lain.

“Sejahtera Bersama Islam”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Bertarikh: 3 Safar 1439 / 24 Oktober 2017 - HARAKAHDAILY 24/10/2017
   

YANG berikut adalah temubual Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS bersama wartawan Sinar Harian yang disiarkan dalam Akhbar Sinar Harian pada 20 Oktober 2017.

SH: Baru-baru ini, Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa menyokong PAS sama seperti beri undi kepada BN, dan minta PAS supaya bertaubat.  Boleh Tuan Guru jelaskan mengenai perkara ini?

TGHH: PAS bukan parti dalam BN dan kita akan bertanding di kerusi di mana BN bertanding. Selayaknya Mahathir bertaubat kerana dialah penyebab kerosakan sistem negara, mengurangkan hak dan kuasa Melayu-Islam dan Majlis Raja-raja, mengamalkan demokrasi tempang dan memerintah negara secara diktator serta mengamalkan politik wang.

Semua kesalahan ini dia tidak mengaku dan tidak minta maaf kepada mangsa, bahkan masih lagi mempertahankan salahlakunya. Ini menunjukkan dia tidak jujur untuk selamatkan negara Malaysia. Yang dia mahu jatuhkan Najib sahaja. Hakikatnya, mengundi DAP, PKR, PAN, BERSATU adalah mengundi dan mengiakan kezaliman Mahathir.

SH: Tun Mahathir kata kebencian PAS kepada PAN dan DAP melebihi azam untuk selamatkan negara dan agama. Apa komen Tuan Guru?

TGHH: Sejak ditubuhkan sehingga hari ini, PAS tidak meninggalkan matlamat untuk menyelamatkan negara melalui Fasal 5 Perlembagaan PAS. Bezanya, PAS mahu selamatkan negara dengan Islam bersama jaminan Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan Islam sebagai Agama Persekutuan.

Adapun DAP tidak menghormati perkara ini dengan berani menunjukkan sikap menentang terhadap usaha untuk memartabatkan Mahkamah Syariah melalui pindaan RUU355. PAN pula ditubuhkan di atas restu DAP untuk menggantikan PAS, malangnya PAN tidak berjaya mendapatkan undi Melayu, bahkan penubuhannya memberi bebanan kepada DAP. Tambahan pula, kita melihat harapan DAP untuk selamatkan negara adalah palsu dengan beberapa kes pemimpinnya terpalit isu rasuah.

PAS yang memerintah Kelantan hampir 27 tahun adalah kerajaan bersih tanpa rasuah dan diiktiraf sebagai pentadbiran berintergriti oleh agensi-agensi kerajaan yang membuat audit kepada pentadbiran kerajaan, walaupun tempoh masa pemerintahan lebih panjang.

SH: Polemik hubungan politik PAS-Umno sering dimainkan. Boleh Tuan Guru jernihkan isu ini, tambahan menjelang PRU14 nanti.

TGHH: PAS mengambil pendekatan tahaluf siasi dan taawun bagi menghadapi PRU14. PAS bertahalluf dengan parti-parti dalam Gagasan Sejahtera bagi menghadapi BN dan Pakatan Harapan. Adapun dengan UMNO-BN, kita mengambil pendekatan taawun iaitu menyokong apa yang baik dan positif demi keutamaan Islam dan Melayu dan kita membantah apa yang negatif dan salah yang merugikan negara dan rakyat seperti GST, TPPA, DLP dan Akta 164.

SH: Menjelang PRU14, pendirian PAS jelas iaitu tiada kerjasama dengan PH. Namun isu pertembungan tiga penjuru sering ditimbulkan. Bagaimana strategi PAS agar tiga penjuru ini beri keuntungan kepada parti?

TGHH: Persoalan strategi adalah rahsia, cumanya PAS telah meneliti satu persatu bagi setiap kerusi dan menyusun strategi berdasarkan maklumat akar umbi. Sasaran kita untuk menang 40 kerusi adalah realistik dan boleh capai.

Saya juga melihat para penganalisis politik sangat dipengaruhi oleh keputusan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar untuk mengunjurkan apa yang bakal berlaku dalam PRU 14. PAS melihat dua PRK ini sebagai kes yang tersendiri, dengan pengertian lain. Senario politik di dua kawasan ini tidak mewakili keseluruhan senario politik di seluruh negara. Setiap kawasan ada ciri-ciri tersendiri, mengambil kira komposisi kaum, kedudukan kawasan di bandar atau luar bandar, parti-parti yang bakal bertanding, siapa calon dijangka bertanding, isu-isu setempat dan lain-lain.

Oleh sebab itu, dalam mempertimbangkan boleh menang atau tidak, PAS tidak sekadar menganalisisnya berasaskan dua senario, tiga penjuru atau dua penjuru. PAS juga tegas bersama aqidah Islam dan bersama asas Perlembagaan Negara yang mahu dirungkai oleh berbagai aliran.

SH: Apakah lima kelebihan PAS berbanding Pakatan Harapan untuk menewaskan BN?

TGHH: Dasar PAS adalah Islam dan PAS tidak pernah menjual prinsip ini demi meraih undi pilihanraya atau kemenangan sementara. Islam menjadi aqidah perjuangan yang kukuh.

Kedua, PAS ada kekuatan akar umbi yang tidak dimiliki oleh pembangkang lain. Kita ada 196 kawasan dan 7063 cawangan di seluruh negara.

Ketiga, PAS bersama Gagasan Sejahtera yang didukung oleh parti-parti politik, NGO-NGO dan tokoh-tokoh masyarakat.

Keempat, PAS meninggalkan politik tegang dan mengamalkan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang lebih mendekatkan PAS dengan pengundi dan mewujudkan keamanan serta kestabilan politik negara.

Kelima, Orang Melayu bersama PAS. Kita perlu sedar undi teras politik Malaysia adalah Melayu. Mana-mana parti yang mahu menjadi pemerintah mesti mendapat undi Melayu dan kita lihat BERSATU dan PAN tidak dapat menarik undi Melayu kepada PH, cuma PAS perlu juga melibatkan bukan Islam yang masih tidak fanatik perkauman dan agama.

SH: PAS tubuhkan blok ketiga melalui Gagasan Sejahtera, tetapi tak nampak sangat peranan gabungan-gabungan lain. Parti Ikatan pun kadang-kadang saja beri kenyataan. Bagaimana PAS nak yakinkan kekuatan blok ketiga ini?

TGHH: Kekuatan Gagasan Sejahtera melalui gabungan gagasan rakyat yang terdiri daripada parti-parti politik, NGO dan tokoh-tokoh masyarakat. Terbaru, kita menerima kemasukan Parti Cinta Malaysia (PCM) dan Parti Berjasa, lebih 100 NGO sudah mengisytiharkan bersama Gagasan Sejahtera serta penyertaan tokoh-tokoh bekas penjawat awam.

Ini akan mengukuhkan gelombang ketiga iaitu gelombang rakyat keseluruhan, bukannya sekadar gabungan parti-parti politik sahaja. Kita tidak bergantung kepada kenyataan media sahaja.

SH: Benarkah PAS membenarkan akar umbi buat rundingan pembahagian kerusi dengan Bersatu dan PKR khususnya di Selangor, Kedah dan Kelantan?

TGHH: Tidak benar. PAS sudah mengisytiharkan bersama Gagasan Sejahtera untuk bertanding melawan di kerusi BN dan PH.

SH: Adakah Tuan Guru akan bertanding lagi dalam PRU14?

TGHH: Saya serahkan kepada keputusan parti.

SH: Bagaimana pula Tuan Guru melihat sikap pengundi terhadap PAS kini?

TGHH: Alhamdulillah selepas DAP memutuskan hubungan dengan PAS, pengundi Melayu mula beralih kepada kita. Ini hasil konsisten PAS yang tidak mudah dicucuk hidung oleh DAP, khususnya dalam isu hak kepentingan orang Islam, berkaitan pindaan Akta 355 dan sikap berani kita menolak politik cauvinis perkauman.

Tambahan pula dengan pendekatan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang kita buat, kita berjaya mendekati pengundi-pengundi Melayu-Islam khususnya, dan bukan Islam yang menolak politik perkauman DAP. Kita sedar tidak semua orang bukan Islam suka DAP yang rasis dan perkauman.

Kita juga telah berjaya merobohkan benteng dengan agensi kerajaan, penjawat awam, NGO dan banyak pihak yang bersedia jumpa kita. Ini hasilnya selepas kita mengamalkan BPMS yang dapat mengurangkan ketegangan, selain kita tidak bersama BERSIH setelah ada bibit-bibit untuk mengubah halatuju sebenar BERSIH.

SH: PAS dilihat terus diasak di segenap penjuru, apa yang membuatkan PAS terus 'kebal' meskipun terus diasak?

TGHH: Kekuatan PAS terletak pada dasar Islam dan aqidah perjuangan yang tidak boleh dibeli oleh sesiapa. PAS sudah membuktikan betapa istiqamahnya untuk menegakkan aqidah dan syariat tanpa mempedulikan apa jua halangan dan cabaran. Malah, pimpinan PAS sekalipun akan tercampak keluar atau dicampak oleh ahli jika tidak beristiqamah dengan Islam dan cuba mengubah haluan PAS. PAS parti milik ahli yang bersama PAS kerana Islam. Pimpinan boleh datang dan pergi tetapi ahli PAS tetap istiqamah bersama bahtera PAS.

SH: Diuji dengan masalah kesihatan baru-baru ini, adakah ia mengganggu tumpuan Tuan Guru kepada parti? Lebih-lebih lagi dengan jadual padat di dalam dan luar negara.

TGHH: Alhamdulillah, kesihatan saya semakin baik dan saya dapat menghadiri mesyuarat dan program-program parti secara beransur-ansur.

SH: DAP tiba-tiba nyatakan hasrat bertanding di Kelantan. Adakah ini boleh dilihat sebagai perang terhadap PAS dan bukan untuk lawan Umno. Sebab seperti diketahui PAS memang dah lama betapak di kelantan.

TGHH: Itu hak demokrasi dalam negara kita yang membenarkan untuk mana-mana parti bertanding dan meletakkan calon, asalkan ada kawasan Parlimen, bukan Pulau Kapas atau Pulau Bidong yang tidak ada pengundi.

SH: Melihat kepada sambutan anak muda pada Himpunan Fastaqim 2.0 baru-baru ini, bolehkah ia diterjemahkan sebagai sokongan anak muda pada PRU14?

TGHH: Alhamdulillah, saya rasa terharu dengan kehadiran peserta Fastaqim 2.0 yang kebanyakannya anak muda. Ini satu harapan kepada PAS bahawa masa depan PAS sangat cerah. Dengan program-program yang dijalankan sepanjang dua hari, saya berterima kasih kepada anak muda yang berminat dan berani hadir serta menyertai pelbagai aktiviti yang diadakan.

Di dalam PAS hari ini juga, saya ingin menjelaskan, PAS dibarisi oleh beribu para profesional muda yang tampil memperkemaskan pasukan profesional yang sedia ada. Oleh sebab itu, PAS tidak ketandusan pasukan yang membuat analisis berkaitan potensi pilihanraya dan gerak kerja parti lain. PAS hari ini mempunyai persediaan pilihanraya lebih lengkap dan menyeluruh dengan tampilnya para profesional muda ini.

SH: Semasa Himpunan Fastaqim 2.0, telah dilancarkan Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS), apa perbezaan dan keistimewaannya dengan konsep Negara Islam serta Negara Berkebajikan yang dilancarkan PAS beberapa tahun dahulu?

TGHH: Wawasan Induk Negara Sejahtera (WINS) adalah sebuah pelan pembangunan dan pentadbiran negara jangka masa panjang yang berkonsepkan iman dan taqwa. WINS ini dibina atas falsafah yang diambil terus daripada peruntukan Perlembagaan PAS Fasal 5 yang menerangkan perihal tujuan penubuhan PAS iaitu memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah SWT. Ia juga adalah kesinambungan kepada agenda PAS yang pernah dilancarkan sebelum ini seperti Dokumen Negara Islam dan Konsep Negara Berkebajikan.

Melalui model kenegaraan ini, PAS meletakkan dalam prinsip-prinsip WINS berteraskan kepada konsep siasah syariah dalam pendekatan yang baru, antaranya pematuhan kepada prinsip penyelesaian Islam dalam mengubah corak negara kepada lebih baik dan prinsip pembangunan insan berteraskan kepada asas iman, taqwa dan ilmu dalam memacu pembangunan tanpa sebarang ketirisan. – HARAKAHDAILY 20/10/2017

TRANSKRIP PENUH KULIAH PRESIDEN PAS
Kolej Universiti Zulkifli Muhammad (KUIZM), Gombak
15 Oktober 2017

 

هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَىٰ وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ

“Dia-lah yang telah mengutuskan Rasul-Nya Muhammad S.A.W dengan petunjuk dan Dinul Haq, agama yang benar iaitulah Islam untuk (menzahirkan, meninggikan) memenangkan Islam ini sehingga mengatasi segala ajaran-ajaran yang lain (sama ada agama, idealogi, teori, pendekatan dan sebagainya) walaupun dibenci oleh orang-orang Musyrikin." (at-Taubah: 33)

Kini kita menyaksikan berlakunya kebangkitan Islam. Perbincangan kita tentang Hadir Alam Islami, Dunia Islam Terkini (yang) sedang menghadapi cabaran, (sekaligus) menyangkal teori seorang pemikir Barat; pemikir Amerika Francis, Fukuyama yang membuat kenyataan tentang pertembungan tamadun selepas kejatuhan Soviet Union di abad yang lalu mengatakan bahawa dunia hanya akan punya satu tamadun, (iaitu) Tamadun Barat. Semua tamadun yang lain, Parsi, Rom, Greek, termasuk Islam, China dan India, hanya dalam lipatan sejarah.

Pandangan Profesor Fukuyama disangkal oleh banyak kalangan tokoh Barat, sama ada kalangan politik, ataupun dalam kalangan akademik. Kalangan politik, Henry Kissinger bekas Setiausaha Negara Amerika berketurunan Yahudi yang terkenal, termasuk Huntington dan lain-lain, (mengakui) di sana ada tamadun yang tak mungkin dipadamkan, iaitulah Tamadun Islam. Islam akan terus menjadi pencabar kepada Barat.

Maka berlakulah kini Perang Salib baru terhadap Islam, melalui politik, ekonomi, ketenteraan dan media. Bukan sekadar Islamofobia yang diuar-uarkan untuk menakutkan manusia terhadap Islam, bahkan lebih daripada itu. Berlaku perkara yang pernah digambarkan oleh Rasulullah S.A.W dalam hadis:

تداعى عليكم الأمم 
كما تداعى الأكلة إلى قصعتها

فقال قائل: ومِن قلَّةٍ نحن يومئذ يا رسول الله؟ 
قال: لا بل أنتم كثير ولكنكم غثاء كغثاء السَّيل ولينزعن الله المهابة منكم مِنْ قُلُوبِ عَدُوِّكُمْ ليقذفن الله في قلوبكم الوهن

فقال قائل: ما الوَهْن يا رسول الله؟ 
قال حب الدنيا وكراهية الموت

“Kamu umat Islam akan dikelilingi oleh orang-orang lain, musuh-musuh kamu, laksana mereka yang mengelilingi hidangan yang lazat.” (Mereka mencubit, menggigit, menelan kamu macam menghadapi hidangan yang lazat.) Lalu seorang Sahabat bertanya, “Adakah jumlah kita di masa itu sedikit?” Jawab Rasulullah S.A.W, “Tidak, ramai, jumlah kamu ramai, tetapi laksana sampah-sampah sarap dan buih yang dihanyut oleh air banjir, dihilangkan rasa hebat, rasa kegerunan musuh terhadap kamu. Selama ini musuh Islam merasa gerun terhadap umat Islam, (ada kehebatan, tetapi hilang). Dan Allah mencabut, Allah campakkan ke dalam hati kamu penyakit Al-Wahn.” Lalu ditanya "Apakah Al-Wahn itu?" Jawabnya,


حب الدنيا وكراهية الموت

“Kasihkan dunia (melulu tanpa kira halal dan haram) takutkan mati (mungkin ada dosa maksiat yang banyak).”

Jumlah umat Islam kini lebih daripada 1.3 billion, 1300 juta di seluruh dunia, tersebar di merata pelusuk. Namun berlaku apa yang disebut oleh Rasulullah S.A.W:


إن هذا الأمر يبلغ ما بلغ الليل والنهار

“Urusan agama Islam akan berkembang di mana sampainya siang dan malam.”

Namun Islam akan mara, tetapi mereka mengalami kelemahan-kelemahan dalaman kerana jauh daripada ajaran Islam, sebagaimana yang diucapkan oleh Khalifah Umar Ibnul Khattab R.A ketika mengunjungi Baitul Maqdis yang dibebaskan oleh tentera Islam. Dijemput oleh paderi besar Baitul Maqdis untuk menyaksikan penyerahan kota suci Baitul Maqdis setelah dibebaskan daripada Rom. Khalifah Umar menyampaikan ucapan kepada para Sahabat R.A yang ada di masa itu, antara lain mengatakan:


نحن قوم أعزنا الله بالإسلام فمهما نبتغي العزة بغير ما أعزنا الله أذلنا الله

“Kita adalah umat yang diberi kemuliaan dengan Islam, sekiranya kita mencari kemuliaan lain daripada Islam, kita ditimpa oleh kehinaan.”

Puncanya meninggalkan ajaran Islam. Timbul masalah dalaman sehingga boleh dimanfaatkan oleh musuh menggunakan strategi yang lama, setelah berjaya menjatuhkan kerajaan Islam. Sebelum ini Islam telah berjaya menegakkan kuasa besar dunia yang menguasai tiga benua; Asia, Afrika, dan Eropah, Utara Afrika, dan Selatan Eropah dikuasai oleh Islam, tidak sampai 100 tahun selepas wafatnya Nabi S.A.W, Islam menguasai dunia, menjatuhkan dua kuasa besar dunia.

Semua negeri yang dimasuki oleh Islam, Islam berkembang, diterima rakyat. Oleh kerana itulah kedatangan Islam memerintah dunia disebut Al-Futuhatul Islamiyyah, pembukaan Islam, pembebasan Islam, Mereka tidak menyebut imperialisma dan kolonialisma, penjajahan. Islam tidak menjajah, Islam membuka negeri dan membuka hati-hati manusia.

Di sana ada tiga konsep yang penting, tiga bahagian konsep yang penting rahsia penguasaan Islam terhadap dunia, menjatuhkan dua kuasa besar dunia yang lebih kaya, lebih kuat, lebih gagah senjatanya. Tapi Islam mendapat sokongan rakyat, bukan sahaja rakyat orang Islam, termasuk rakyat negeri-negeri yang bukan Islam, mengalu-alukan kedatangan Islam.

Apabila Raja Parsi merasakan dia kalah, baginda menulis surat kepada Raja China, minta bantuan China untuk menyelamatkan Empayar Parsi, nanti Islam akan masuk ke China. Dilaporkan Raja China di masa itu bertanyakan utusan Raja Parsi tentang tingkah laku orang Islam. Apa yang dibuat oleh orang Islam setelah dia masuk ke Parsi? Lalu diceritakan bagaimana orang Islam melakukan adil terhadap semua, tidak menindas dan menekan, membela rakyat tanpa mengira agama.

Lalu Raja China membalas utusan itu, kalau beginilah sifatnya mereka yang datang ini, maka tak boleh dihalang. Kalau dihalang, bukan sahaja mereka boleh melangkah gunung-ganang dan bukit-bukau, mereka boleh melangkah negeri China ini. Lalu China mengadakan hubungan diplomatik yang baik dengan Kerajaan Islam di zaman Amawiyah dan Abbasiyah.

Rahsianya ialah yang pertama aqidah dan prinsip beriman kepada Allah, yang kedua konsep bertaqwa, yang ketiga rahmat dan adil kepada seluruh alam. Ini tiga bahagian yang penting kejayaan Islam.

Beriman kepada Allah, membatalkan lagak raja-raja dan pemimpin yang berlagak menjadi tuhan, memperhambakan rakyat. Raja adalah hamba Allah, tidak ada mereka yang berada di atas undang-undang, semua di bawah undang-undang syariat, macam disebut oleh Nabi S.A.W:


وَايْمُ اللَّهِ لَوْ أَنَّ فَاطِمَةَ بِنْتَ مُحَمَّدٍ سَرَقَتْ لَقَطَعْتُ يَدَهَا 
“Demi Allah, sekiranya puteriku Fatimah binti Muhammad mencuri, dipotong tangannya.”

Ini dia syariat Islam. Allah mengatasi segala-galanya. Beriman kepada hari akhirat, wawasan manusia bukan wawasan dunia, wawasan daripada dunia sehingga hari akhirat. Kalau seseorang itu boleh bebas daripada hukuman dunia, kerana kuasanya, kerana menipunya, bijaknya, tak boleh lepas di hari akhirat. Menjadikan pemimpin-pemimpin negara tunduk kepada syariat Allah S.W.T.

Yang kedua bertaqwa. Bertaqwa memecahkan fanatik perkauman, tidak ada fanatik kaum dalam Islam. Islam membenarkan sayang kepada kaum, sayang kepada bangsa, tak jadi salah, tetapi Islam mengharamkan taksub.


يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن ذَكَرٍ وَأُنثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا
إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّـهِ أَتْقَاكُمْ
إِنَّ اللَّـهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

“Wahai manusia, sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu asalnya daripada seorang lelaki Adam, dan seorang wanita Hawa, berbangsa-bangsa dan bersuku-kaum, supaya kamu berta'aruf, berkenalan di antara satu sama lain, yang paling mulia kalangan kamu di sisi Allah yang paling bertaqwa. Dan Allah Maha Mengetahui segala urusan kamu dan hal diri kamu.” (al-Hujurat: 13)

Berta'aruf ditafsirkan oleh Ibnu Khaldun dalam Al-Muqaddimah dengan bermasyarakat Madani. Apa makna masyarakat Madani? Makna, manusia tak boleh hidup bersendirian, seorang diri, satu bangsa, satu kaum, tidak boleh. Allah membahagikan manusia dengan berbagai-bagai kemampuan dan kebolehan. Membahagikan manusia di tempat-tempat seluruh dunia, berbagai hasil bumi untuk menghasilkan makanan, pakaian, kenderaan, memerlukan bahan-bahan yang berbagai, memerlukan dicampur dan bertukar di antara satu sama lain. Ini masyarakat Madani yang perlu dimajukan.

Maka Nabi S.A.W menegakkan negara Islam di Madinah. Yathrib dinamakan Madinah, Madani, ada kata perkataan Madinah, ada kata perkataan Ad-Din. Memasyarakatkan manusia, negara Madinah yang ditegakkan itu penduduknya orang Islam, Muhajirin Ansar, berbagai kabilah, Aus Khazraj dan lain-lain termasuk orang Yahudi Bani Qainuqa', Bani Nadhir, Bani Quraizah, termasuk orang Kristian Najran, termasuk Musyrikin Khuza'ah dan lain-lain, menjadi rakyat dalam Kerajaan Islam.

Apabila pemimpin-pemimpin Jahiliyyah sama ada ahli kitab, ataupun Musyrikin, tak ada pemimpin yang boleh memimpin mereka, akhirnya mereka menerima Nabi Muhammad S.A.W. Walaupun hati kecil mereka menerima Islam, tapi fanatik agama masih ada, tak mahu terima Islam. Islam adalah agama asal, agama-agama lain timbul kemudian. Islam agama Ibrahim, Ibrahim dianggap bapa Nabi-Nabi. Muhammad S.A.W adalah keturunan Ibrahim, orang Islam menyebut Ibrahim, Yahudi sebut Ibrahim, orang Eropah sebut Abraham, orang Hindu sebut Brahma, cerita panjang, (perlukan) satu kuliah yang lain, panjang ceritanya. Ini kaitan yang kita kena faham.

Mereka menerima Islam sebagai pemerintahan negara. Walaupun berbeza ibadat, berbeza halal dan haram, tetapi sama kemanusiaannya. Ada perkara yang sama, perkara yang berbeza. Islam wajib tutup aurat, dia wajib jaga akhlak. Halal dan haram berbeza. Islam boleh menangani masalah ini dengan baik. Kemudian rahmat dan adil untuk semua.


وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِّلْعَالَمِينَ 
“Dan tidak Kami utuskan engkau wahai Muhammad melainkan rahmat kepada seluruh alam.” (al-Anbiya: 107)

Seterusnya Allah Taala menyebut:


إِنَّ اللَّـهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُم بَيْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ
“Allah Taala menyuruh kamu supaya menyerahkan amanah kepada orang yang ahli.” (an-Nisa': 58)

Amanah paling besar amanah memimpin negara. Bila menghukum, memerintah, manusia semuanya.


بَيْنَ النَّاسِ
“Hendaklah adil.” (an-Nisa': 58)

Tiga perkara, tiga ruang ini menjadikan mana-mana negeri yang Islam masuki, penduduknya berduyun-duyun masuk Islam. Lihat Jalan Sutera daripada Negeri Arab sampai ke Negeri China Asia Tengah, itu kawasan Islam. Bukan sahaja dengan perang, termasuk dengan perdagangan, Asia Tenggara, pedagang-pedagang datang sampai ke Alam Melayu ke Indonesia, masuk Islam. Ditegakkan pemerintahan Islam yang unggul.

Di zaman awal Islam tak ada mazhab, satu sahaja, Nabi Muhammad S.A.W, tak ada mazhab. Tak dinafikan adanya mazhab ini keperluan hidup masyarakat, sebahagiannya menjadi masalah, tak dinafikan. Generasi awal Islam memahami At-Tafaqquh Fid Din:


لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ
(at-Taubah: 122)

Mengandungi aqidah, syariat dan akhlak. Ini ajaran Islam.

Soalan malaikat Jibrail dalam hadis yang panjang:


ما الاسلام ما الايمان ما الاحسان
Tiga perkara, aqidah, syariat dan akhlak.

 

Tiga perkara yang ada dalam ajaran Islam. Bila disebut At-Tafaqquh Fid Din (bermakna) memahami agama, memahami aqidah, memahami syariat, memahami akhlak.

Di zaman mutakhir, untuk memudahkan pengajian, para ulama membahagikan masalah aqidah dinamakan ilmu tauhid, ilmu usuluddin, ilmu aqidah. Masalah syariat, ilmu feqah. Masalah akhlak, ilmu tasawwuf. Maka berlaku pembahagian ilmu. Kemudian, orang Islam berpecah kepada mazhab-mazhab. Mazhab aqidah, mazhab syariat, mazhab politik, mazhab tasawwuf, berpecah orang Islam kepada mazhab-mazhab yang banyak.

Di antara puncanya pertelingkahan perkara cabang, bukan perkara asas dalam ajaran Islam. Di antara puncanya ialah kerana para Sahabat yang berhijrah ke wilayah-wilayah, ada Sahabat Muaz bin Jabal, Abu Musa Al-Asy'ari dihantar ke Yaman. Ibnu Abbas dihantar ke Thaif. Abdullah bin Umar di Makkah. Abdullah Ibn Amr ibn al-'As di Mesir. Zaman Khulafa' Ar-Rasyidin. Zaman Nabi sekadar Yaman, Makkah dan Thaif, itu sahaja, kawasan Hijaz.

Dalam perkara furu', ada pandangan yang berbeza, menyebabkan lahirnya pandangan berbeza, Sahabat-sahabat yang sudah berhijrah, masa itu tak ada telefon, tak ada internet. Ini timbulnya khilaf-khilaf mazhab dalam masalah feqah dalam Islam.

Masalah furu', masalah cabang, bukan masalah asas hukum Islam. Bincang tentang sembahyang lima waktu wajib, jamak sembahyang boleh, qasar sembahyang boleh, berapa kilometer? Ini jadi kelahi, ada kata dua marhalah, tiga marhalah, ada kata musafir sahaja pun boleh qasar, jamak. Ini kerana Sahabat-sahabat yang berhijrah, ini. Tak jadi masalah, tak berkelahi antara orang Islam.

Kemudian, selepas wafatnya Nabi S.A.W, tak ada calon siapa jadi ketua negara, yang ada ialah konsep syura:


وَأَمْرُهُمْ شُورَىٰ بَيْنَهُمْ
(ash-Shura: 38)

Lalu mereka bermesyuarat, untuk pilih khalifah, siapa nak jadi khalifah, ada tiga calon.

Kalangan Ansar mencalonkan Sa'ad bin Ubadah, kalangan Ahlil Bait mencalonkan Ali bin Abi Talib, kalangan Muhajirin mencalonkan Abu Bakar As-Siddiq R.A, tiga calon. Bila mereka mendengar hadis:


الأئمة من قريش
“Pemimpin daripada Quraisy."

Mereka terima Abu Bakar menjadi khalifah, semua bai'ah Abu Bakar.

Quraisy dengan makna kaum yang paling berpengaruh dalam masyarakat, yang paling dominan dalam masyarakat. Dalam istilah hari ini, menjadi Ketua Negara, supaya ada kehebatan, didengari segala arahannya.

Di zaman mutakhir, timbulnya mazhab Sunni, Syiah dan Khawarij daripada bibit-bibit ini, asalnya begitu. Begitulah madrasah akhlak yang berkait dengan tasawwuf, timbulnya tariqat. Tariqat pada asalnya masalah furu', tidak menjadi perbalahan di kalangan orang Islam.

Selepas zaman khulafa’ Ar-Rasyidin, berlaku pertembungan-pertembungan di antara Bani Umaiyyah, Bani Hasyim. Bani Umaiyyah yang menegakkan Kerajaan Amawiyyah menekan Bani Hasyim. Ini berlaku pertelingkahan politik dalam masyarakat Islam.

Maka dihidupkanlah semula mazhab Sunni, Syiah dan Khawarij yang pada asalnya perbalahan politik. Dan pada asalnya ulama-ulama yang istiqamah, tidak bertengkar di antara satu sama lain, (mereka) bersatu. Mereka menentang siapa sahaja khalifah yang zalim, mereka bersatu, bersatu.

Bila berlaku tekanan, menyebabkan berlakunya hijrah, jadi berpecah, mazhab-mazhab yang bercabang-cabang, sehingga dalam mazhab feqah Sunni kita kenal empat mazhab sahaja, Syafie, Hanafi, Hambali, Maliki. Di sana ada mazhab-mazhab yang kecil, mazhab Ibnu Hazm, mazhab al-Laits bin Saad, mazhab Abu Thur, mazhah Sufyan al-Thawri, mazhab Muhammad bin Sirin, mazhab Umar bin Abdul Aziz, ini mazhab Ahli Sunnah Wal-Jamaah, dinamakan Sunni.

Sunni ialah mereka yang tinggal di pusat-pusat negeri Islam, Makkah, Madinah, Thaif, Dimasyq, Basrah dan Kuffah, tempat pusat, para sahabat-sahabat banyak duduk di sini. Bila berlaku tekanan terhadap Bani Hasyim, oleh kerana Bani Amawiyyah mahu mengekalkan kuasa dia, berlaku penindasan terhadap keluarga Nabi S.A.W. Mereka bukan Syiah pun, kerana dia keluarga Nabi, ditahan, ditangkap, ditekan, ditindas. Sebahagiannya Tasyayyu', sebahagiannya tidak. Ini kita kena faham timbulnya perkara macam ini.

Berlaku kecelaruan, ada yang bertindak keras, disebut Khawarij, yang keras pakai nas-nas yang zahir sahaja. Tanpa dinafikan budaya ilmu Islam berkembang di pusat-pusat bandar yang ada Sahabat-sahabat yang besar dan kibar al-Ulama, ulama yang besar. Dan mereka yang ditindas ini terpencil, timbul pandangan-pandangan sendiri, tanpa dinafikan ada juga ulama-ulama yang besar kalangan mereka, tanpa dinafikan.

Maka, ulama-ulama yang melakukan gerakan islah dan tajdid membuat pembaharuan melalui kitab-kitab yang dikarang. Sekiranya kita membaca kitab-kitab tafsir, kitab-kitab hadis yang besar, kita akan dapati mereka menaqalkan semua mazhab ini dalam kitab-kitab mereka. Menghormati ilmu masing-masing, berbalah ilmu sahaja, tak berpecah di kalangan orang Islam, negara umat Islam tak boleh ditakluk dan mereka mengaji di antara satu sama lain.

Di zaman mutakhir, Sunni dengan Sunni pun berlawan, Syiah dengan Syiah berlawan, Khawarij dengan Khawarij berlawan. Sunni dengan Syiah berlawan, di zaman mutakhir jadi macam itu. Padahal Imam Syafie murid kepada Imam Malik. Imam Malik mazhab Maliki, Imam Syafie mazhab Syafie. Imam Malik guru kepada Imam Syafie. Khilaf mazhab tapi berguru dan mengaji. Ahmad bin Hambal murid kepada Imam Syafie. Imam Syafi'ie murid kepada Muhammad bin Hasan Asy-Syaibani, murid Abu Hanifah.

Bagaimana keanjalan, fleksibel Imam Syafie bila pergi ke Iraq, sembahyang Subuh tak baca qunut, padahal Syafie mengatakan qunut ini sunat ab'ad, kalau tinggal qunut kena sujud sahwi. Syafie pergi ke Iraq, sembahyang subuh tak baca qunut, tak sujud sahwi. Ditanya mengapa? Ihtiraman li Abi Hanifah, menghormati Abu Hanifah.

Tetapi Ahli Sunnah yang kecil-kecil ini berbalah pasal qunut, berbalah pasal sifat-sifat 20, berbalah pasal-pasal ini. Puncanya, baca kitab feqah tak baca sejarah feqah, baca kitab aqidah tak baca sejarah aqidah. Kena baca juga kitab sejarah, kena baca tarikh tasyri', baru kita tahu mengapa jadi begini, barulah tak jadi berkelahi.

Dalam masalah Salaf dan Khalaf dalam dunia Islam hari ini, ada mazhab Salaf, mazhab Khalaf. Mazhab Salaf ini Wahabi. Wahhabi ini kemudian, dulu pada itu adalah Salaf. Kemudian mazhab Khalaf, timbulnya perbezaan ini kerana perbezaan masyarakat, perbezaan realiti dan situasi yang berlaku.

Di zaman abad yang pertama hijrah sehingga abad yang ketiga hijrah, masyarakat Islam tak bercampur banyak dengan masyarakat asing. Quran, hadis, itu sahaja. Pegang dengan Quran dan hadis. Zahir ayat Quran, itu sahaja pegang.

Zaman Abbasiyyah, berlaku gerakan penterjemahan ilmu daripada bangsa asing untuk mengilmukan orang Islam, ilmu-ilmu yang memberi manfaat diterjemah. Diterjemah ilmu-ilmu sains dan teknologi, daripada Rom, Parsi, Greek, India, China, terjemah dalam Bahasa Arab.

Maka lahirlah Tamadun Islam, Islam menjadi kuasa besar dunia, menunjukkan bahawa nak memperkasakan bahasa mesti dengan bahasa ibunda, bukan dengan bahasa asing. Orang Islam menterjemahkan ilmu asing dalam Bahasa Arab untuk melahirkan Hadharah Islamiyah, bukan Islam Hadhari, Hadharah Islamiyah, itu cerita panjang.

Tetapi berlaku kebocoran, diterjemah sama buku-buku falsafah, buku menggunakan aqal, buku logik, buku mantik, diterjemah ke dalam Bahasa Arab. Melahirkan kalangan-kalangan yang menafsirkan sifat-sifat tuhan menggunakan aqal. Qadha' dan Qadar menggunakan aqal.

Di sana ada urusan Allah S.W.T yang tak mampu dicapai oleh aqal. Kalau guna aqal jadi sesat, tak boleh dalam perkara agama. Aqidah guna aqal, sesat, tinggal wahyu, sesat. Macam ahli-ahli falsafah yang mencipta ajaran menyembah patung dan berhala, itu ahli falsafah. Kerana mereka menolak wahyu, akhirnya lantik lembu jadi tuhan, lantik batu jadi tuhan, lantik binatang jadi tuhan, jadi sesat kerana meninggalkan wahyu.

Apa jadi masalah ialah lahirnya pandangan-pandangan falsafah, mazhab Muktazilah, Jabariyyah, Qadariyyah, Dahriyyah, macam-macam mazhab. Untuk melawan mazhab ini mesti dengan hujah-hujah yang kuat, mereka menggunakan ketinggian ilmu bahasa al-Quranul Karim. Ilmu bahasa Quran ini banyak, ilmu nahu, ilmu sorof, ilmu balaghah dalamnya ilmu ma'ani, bayan dan badi', ini ilmu-ilmu. Mereka menafsirkan ayat-ayat Quran untuk menentang ahli-ahli falsafah. Maka lahirlah mazhab Asy-Sya'irah dan Maturidiyah kerana menghadapi falsafah, ini perkembangan yang berlaku.

Dengan sebab itu, mereka membuat kesimpulan, dalam aqidah Ahli Sunnah ini ada mazhab Salaf, mazhab As-Sya'irah dan Maturidiyyah. Yang jadi masalah, ada kalangan yang menegakkan Salaf, menegakkan Salaf sahaja, khususnya kalangan yang disebut dengan Wahabi, al-Wahabiyyah, mempertahankan.

Saya lulus Universiti Wahabi, mahir bab Wahabi ini, ada orang itu dia baca-baca je, tapi kuat Wahabi daripada saya lagi. Dan saya mengaji pondok Asy-Sya'irah Maturidiyyah, sepatut tidak bertembung. Matan Jauharah mengatakan, saya hafal Matan Jauharah sebahagian, bukan semualah:


وكل نص أوهم التشبيها أوله أو فوِّضه ورُمْ تنزيها

Syair dia. Perkara yang mutasyabihat sama ada serah kepada Allah Taala. Tangan, mata tuhan, tangan tuhan disebut dalam Quran, mata yang layak bagi Allah, tangan yang tak sama dengan makhluk-Nya. Tapi yang Khalaf mengatakan tangan dengan makna kuasa, mata makna melihat. Berbalah bab ini sahaja, berkelahi pondok dengan pondok, saya tahu ada pondok yang berkelahi pasal ini. Kerana tak ada nas dalam Quran, bukan semuanya ada nas dalam Quran.

Dulu pernah di zaman penjajah dulu, pasal gendang raya ini, beduk, ada kalangan mengatakan beduk ini bida'ah, tak ada dalam Quran, tak ada dalam hadis, tak boleh pakai beduk, ini kaum muda. Yang kaum tua kata, tak, boleh pakai beduk, ini orang tua-tua pakai beduk zaman British dulu, berkelahi pasal beduk. Akhirnya yang kata ke beduk bida'ah ini, malam pergi curi beduk, perhanyut kat sungai, berkelahi, berkelahi pasal beduk, negeri, orang putih takluk, orang jajah negeri kita. Ini kerana tak memahami perkembangan mazhab ini.

Padahal ulama-ulama mazhab, termasuk antara Sunni dan Syiah berguru di antara satu sama lain. Sebagai satu contoh, Imam Abu Hanifah macam Syafie, Hanafi dan Maliki, mereka mazhab Ahli Sunnah. Dalam Usul Fiqh, mereka berpegang kepada Quran, hadis, ijmak ulama, qias, istihsan dan lain-lain. Mazhab Syiah menolak qias, tak ada qias dalam mazhab dia, tak ada qias. Quran, hadis dan atrah pandangan Ahlil Bait, tak ada qias.

Qias ini ialah perbandingan satu hukum dengan satu hukum, contohnya arak ada dalam Quran, dadah tak ada dalam Quran, mengapa arak diharamkan? Kerana mabuk. Maka dadah mabuk, dadah pun haram juga, ini qias kerana sebab yang sama. Ataupun Maqasid Syariat dan sebagainya, huraian yang panjang. Perkara yang tak ada nas, tapi sebabnya, illatnya sama, ini. Mazhab Ahlil Bait tak ada qias.

Abu Hanifah walaupun berbeza pendapat, menziarahi Imam Al-Baqir. Al-Baqir ini salah seorang Imam Isna Asyariah, bapa kepada Ja'afar As-Saddiq. Lalu bila Abu Hanifah pergi ke rumah Al-Baqir, Al-Baqir kata awaklah orang yang menolak hadis-hadis nenek moyang saya, datuk saya. Kata Abu Hanifah:
اجلس مكانك

Sila duduk, saya nak tanya soalan, tiga soalan. Kamu kata kami ini pakai qias, tolak hadis. Saya nak tanya soalan yang pertama, mana lebih kuat di antara wanita dengan lelaki?

Kata Al-Baqir, Lelaki lebih kuat.

Bagaimana hukum pusaka? Hukum pusaka,
للذكر مثل حظ الانثيين

Lelaki sekali ganda daripada perempuan pusaka. Quran kata begitu, bila Quran kata begitu, maka Ahli Sunnah mengatakan begitu, sama sahaja dalam masalah pusaka, sama, bila ada nas, ada ayat Quran, kami tak pakai qias.

Soalan yang kedua, mana lebih afdhal puasa dengan solat dengan sembahyang?

Kata Al-Baqir, solat lebih afdhal. Tetapi hadis mengatakan, kalau meninggalkan puasa, kena qadha, meninggalkan sembahyang tak payah qadha bagi perempuan yang haidh dan nifas. Kalau saya pakai aqal, saya akan kata tinggal sembahyang kena qadha, tinggal puasa tak payah qadha. Tetapi hadis mengatakan tinggal puasa, qadha, sembahyang tak qadha, kami tak pakai qias.

Saya nak tanya lagi, mana lebih najis antara darah dengan air kencing?

Kata Al-Baqir, air kencing lebih najis. Kalau saya pakai aqal, saya akan kata, tiap kali kencing, mandi wajib, keluar haid tak payah mandi wajib, tetapi hadis mengatakan perempuan haidh dan nifas kena mandi wajib, yang kencing tak mandi wajib, ini kerana nas, bukan bermakna kami menolak nas.

Al-Baqir bangun, mencium kepala Abu Hanifah, menghormati ilmunya. Ini zaman dahulu, zaman awal Islam, walaupun berbeza masalah mazhab, tak berkelahi.

Apa yang berlaku di zaman mutakhir, penjajah menggunakan politik, divide and rule, pecah dan perintah. Bila mereka gagal menguasai dunia Islam yang kuat dan teguh dengan ajaran Islam, mereka sudah tahu, caranya ialah memecahkan umat Islam.

Bagaimana nak pecahkan? Cari perbezaan pendapat, perbezaan kedudukan dan situasi. Orang Islam berbagai bangsa, tanamkan semangat kebangsaan Nasionalisme. Nasionalisme Arab, Nasionalisme Melayu, Turki lepas Melayu pula, Jawa pula, Banjar pula, di sini pula, India pula, ada kabilah-kabilah dia pula, Arab pula Bani Tamim, Quwait, Qatar berkelahi, yang ini Bani Tamim, yang ini Bani lain pula berkelahi, ini.

Pecahkan mazhab-mazhab. Setelah di zaman mutakhir, Kerajaan Uthmaniyyah daripada mazhab Sunni, mazhab Hanafi, mazhab Hanafi. Syiah Imamiyyah menegakkan kerajaan Safawiyyah di Iran, Zaidiyyah menegakkan kerajaan Zaidiyyah di Yaman. Ibadhi menegakkan kerajaan di Oman, di samping kebangsaan masing-masing.

Tanpa dinafikan, berlakunya kezaliman Kerajaan Uthmaniyyah, ada zalim, ada fanatik kaum, Mereka jadikan sudut zalim, sudut fanatik ini untuk melagakan umat Islam. Lalu mereka persenjatakan orang Arab untuk menentang Turki dalam perang dunia yang pertama pada tahun 1917, genap 100 tahun sekarang 2017.

Syarif Hussein, Raja Makkah di masa itu mengisytiharkan Revolusi Agong Arab menentang Kerajaan Uthmaniyyah di atas nama kebangsaan Arab, dengan British menjanjikan orang Arab akan jadi khalifah. British yang janji nak bagi khalifah, macam Amerika janji nak jadi Perdana Menterilah, Amerika janji nak jadi Ketua Negara.

Maka berlaku pertembungan di antara Arab dengan Turki, Iran dengan Turki, Yaman dengan Turki, Oman dengan Turki, negara yang jauh Asia Tenggara sudah dijajah oleh British, oleh Portugis, oleh Belanda sudah dijajah, India sudah dijajah, melalui perpecahan mazhab, perpecahan kaum, dilagakan orang Islam. Maka jatuhlah Kerajaan Uthmaniyyah di awal abad yang lalu, jatuh Kerajaan Uthmaniyyah, tumbang.

Namun, kita mesti sedar benarnya firman Allah Taala, cahaya Islam tak boleh dipadam, tak boleh dipadam.


وَاللَّـهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ
(as-Saff: 8)

Di zaman penjajahan, berlakunya perjanjian Sykes-Picot, membahagikan negeri-negeri Arab, dan negeri Utara Afrika, Betawi membahagikan Asia Tenggara di antara Belanda dan British di Rantau ini, Perancis dan Sepanyol, Perancis ambil Champa, Sepanyol ambil Filipina, bahagi-bahagikan ini, dicaing-caingkan, tetapi orang Islam tidak menyerah kalah.

Di zaman tidak ada kerajaan dan pemerintah, pengajian agama tak mati, pondok-pondok mengajar agama di masjid, surau masih ada, menghalang Missionary Christian, gagal untuk mengKristiankan orang Islam seluruhnya. Dalam masa yang sama berlaku kebangkitan rakyat menentang penjajah.

Apabila berlakunya hal ini, penjajah pun pening macam mana nak hadap orang Islam ini. Beri kekayaan, beri kemewahan, beri apa, orang Islam tak tunduk kepada mereka.

Saya sebut dalam satu tulisan saya, Gladstone, Perdana Menteri British di abad yang ke-18, pemerintahan Queen Victoria dalam sidang Parlimen British, Gladstone memegang Al-Quranul Karim, dan menyampaikan ucapan, selagi mereka orang Islam itu ada tiga perkara, kita tidak boleh menundukkan mereka. Yang pertama, kitab ini, Al-Quran. Yang kedua, sembahyang Jumaat. Yang ketiga, Haji di Makkah.

Selagi ada tiga perkara ini, orang Islam tak mungkin ditundukkan. Lalu mereka menukar strategi, langkah dan pendekatan untuk menjauhkan orang Islam dari ajaran Islam sedikit demi sedikit. Walaupun pada akhirnya mereka memberi kemerdekaan kepada negeri-negeri orang Islam, kita sudah merdeka, negeri Arab sudah merdeka, Indonesia sudah merdeka, banyak negeri Islam sudah merdeka.

Tetapi kemerdekaan yang dirancangkan, kemerdekaan yang tidak mengizinkan Islam tegak, berdaulat dalam negara orang Islam sendiri. Ini masalah yang kita alami yang perlu dibetulkan. Maka kumpulan-kumpulan Islam di seluruh dunia berusaha untuk membetulkan, membetulkan kembali.

Yang kedua, kita sedar pertembungan tamadun yang saya sebut pada awal tadi sedang dirancang untuk menentang Islam. Mereka menentang untuk mengulangi kembali strategi yang lama, mengambil sudut perpecahan orang Islam untuk melagakan orang Islam, dengan mengambil kelemahan-kelemahan yang ada dalam negeri orang Islam sendiri, macam Saidina Ali kata:


كلمة حق اريد بها باطل
“Kalimahnya benar, tapi tujuannya jahat.”

Di atas nama demokrasi, di atas nama menentang kezaliman, di atas nama penyelewengan, di atas nama kelemahan dan di atas nama yang sudah ada beza mazhab dan beza bangsa.

Sekarang ini dunia sedang menunggu, bimbang, tercetusnya pertembungan, perang di antara Turki dengan Qurdisy, di antara Iran dengan negeri Arab, Amerika di belakang, di antara rantau ini, antara penganut agama di Rohingya, Islam dan Buddha.

Yang melagakannya kuasa-kuasa besar, yang memperhambakan rakyat negeri lemah, Asia, tanpa mengira Islam, Buddha, Hindu dan sebagainya. Ini dirancang, kita tak tahu, mudah-mudahan tidak berlaku perkara ini.

Ini yang terkini yang mesti kita kena faham. Tanggungjawab kita orang Islam mesti bijak bersama dengan Islam. Nabi telah bersabda:


لا يلدغ المؤمن مرتين من جحر واحد
“Orang Islam tidak seharusnya disengat dua kali daripada lubang yang sama.”

Kalau dulu mereka melagakan kaum, mereka melagakan mazhab, hari ini mereka nak lagakan balik ini, nak lagakan balik kerana salah laku, kerana kezaliman. Bila negeri kita menghadapi salah laku kezaliman, biar kita yang selesai sendiri, jangan jemput orang. Kita selesai sendiri, kita sabar, kita lawan sama-sama kita sendiri, jangan jemput orang lain datang. Ini nak jemput orang lain datang, ini satu pendekatan yang salah, yang pernah menghancurkan pemerintahan Islam di masa dulu. Ini mesti kita ingat.

Ini ialah isu terkini yang mesti kita faham, mesti kita kena sedar, kita yakin dan percaya, masa depan adalah baik untuk Islam, ini keyakinan kita. Adalah baik untuk Islam kerana kebangkitan Islam terus mara, termasuk menembusi benteng Islamofobia yang dilaksanakan di Barat. Islam boleh tembus juga, mereka tahu apa dia Islam, mereka kacau negeri orang Islam, orang Islam juga balik kepada Islam. Di mana kekacauan yang berlaku hanyalah sekadar sakit sebelum sihat, itu sahaja. Sakit dulu, lepas sakit ini kita akan sihat. Insya-Allah.

(Suntingan teks oleh Penolong Pengarang Harakah, IZWAN ABDUL HALIM)}