Sidebar

OSM_NO_ACTIVE_SUBSCRIPTIONS

PAS berpegang dengan prinsip Islam

Semasa
Typography

(Teks transkrip dan suntingan dari ucapan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia pada Perasmian Markas UPU Merchang Dun Pengkalan Berangan, 30 Januari 2018 di Markas UPU Merchang Dun Pengkalan Berangan disediakan oleh Pelatih Harakah, ZAID MD ADHAR)

Dakwah PAS

Dalam demokrasi ini, dia ada falsafahnya dan dia ada sistemnya. Falsafah demokrasi sesat, sama sesat dengan Ayah Pin, sebab apa? Sebab falsafah demokrasi ini menyebut kuasa yang paling .....dia daripada Barat. Islam mendahului Barat. Di zaman para sahabat dulu, para Sahabat (R.A) memilih orang-orang untuk menggantikan selepas wafatnya Nabi S.A.W selepas meninggalnya Saidina Abu Bakar, Saidina Umar dan juga Saidina Uthman R.A.

Kita akan ..... dia kata tak apa, kepala lain-lain. Kita PAS adalah sebuah parti Islam antara kerja parti Islam ini ialah berdakwah. Kita nak dakwah Islam ini kepada semua pihak, termasuklah kepada Presiden Umno. Tok Guru Presiden PAS berjumpa dengan Presiden Umno, kita nak dakwah dia, ajak dia kepada Islam. .... Dan kembali kepada jalan Allah S.W.T.

Kemudian ada pula orang kata, dah dulu pasal apa PAS ini tak boleh pergi mari dengan Umno? Hari ini boleh pergi mari pula? Dulu cerita lain, sekarang cerita lain. Dulu pertembungan antara PAS dan Umno ... Di kalangan pemimpin dan orang-orang Umno sudah ramai yang boleh menerima perjuangan Islam yang diperjuangkan oleh PAS. Dah kalau begitu, kenapa PAS tak bubar masuk Umno saja, dah Umno nak kepada Islam dah? Bubar buat apa sebab PAS ini parti Islam dah, Umno yang sepatutnya mari kepada PAS.....


Tidak memusuhi individu

Lalu, PAS jatuh pada tahun 2004, bukan kerana rakyat tidak sokong, tapi kerana penipuan, kerana salah guna kuasa, rasuah, ugut, dan lain-lain lagi. Ini politik yang tidak matang diamalkan oleh Umno. Maka suasana ini kita perlu ubah. Umno jangan ingat..... kita tidak mahu kita hanya maju dari sudut infrastruktur, bangunan hebat, jalan raya hebat, dan lain-lain lagi, benda-benda kebendaan, fizikal, tapi dari sudut politik kita tidak maju. Kita sama dengan negara Afrika. Sebahagiannya seperti negara Zimbabwe. Rasuah politiknya, salah guna kuasanya dan lain-lain lagi.

member login