DAP bekerja untuk Umno?

SUBKY LATIF | .

MUAFAKAT antara PAS dan DAP dalam politik Pakatan Rakyat sudah sukar dibendung sekalipun kedua-duanya tahu bahawa persefahaman keduanya dapat membuka peluang bagi mengakhiri monopoli kuasa Barisan Nasional.
      
Semua mengakui termasuk Dr. Mahathir sendiri tentang adanya peluang menggantikan BN, Cuma dalam PRU lalu, nasib saja tidak memihak kepadanya.
       
Akan tetapi kelemahan semua kerabat PR mengendali muafakat selepas PRU13, tempoh bulan madunya seolah-olah berakhir. Selepas tempoh masam muka antara PAS dan PKR atas isu Menteri Besar Selangor, timbul satu demi satu perselisihan antara PAS dan DAP hingga sekarang ia amat sukar dibendung.
      
Kejujuran PAS terhadap PR dipersoal berpunca daripada ketegasannya meneruskan usaha melaksana hudud di Kelantan dan DAP mengira PAS cenderung untuk bersama Umno atas isu apa yang dikatakan UG – unity government – dan kesediaan Umno menyokong usul PAS mengenai hudud di Parlimen.
     
Sejak masa mukanya dengan PKR, PAS tidak berganjak pendiriannya untuk terus bersama PR dan selama ada masalah dengan DAP pun PAS tidak berhajat untuk keluar PR kecuali ia dikeluarkan. Ia tidak diyakini oleh DAP.
     
Sikap PAS terhadap Wan Azizah Ismail sebagai calon MB Selangor dijadikan dalih, tetapi tidak pula dikira sokongan PAS termasuk TG Haji Hadi terhadap pencalonan seorang gadis Islam, Sofia sebagai calon DAP dalam PRK  Teluk Intan.
     
Yang banyak diserang menjelang muktamar PAS ialah pimpinan TG Haji Hadi. Seolah-olah DAP mahu sangat PAS keluar daripada PR sedang PAS pula sedingin manapun hubungan antara keduanya, ia belum bercadang keluar PR, kerana ada gunanya muafakat itu dari semasa ke semasa.
     
Ia amat payah diredakan, apa lagi tiada orang tengah yang dapat membawa kedua pihak bertenang. Muafakat itu diakui adalah atas dorongan keras DS Anwar Ibrahim. Sekarang beliau tidak ada di luar. Tetapi kiranya dia berada di luar pun belum tentu keduanya boleh dibendung dalam masa yang singkat.
      
Orang lain tidak cukup seri untuk menenangkannya, tetapi jika beliau ada, sekali pun tiada jaminan, harapan tentu ada bagi mengurangkan ketegangan. Peranan orang tengah adalah baiknya dari  tiada orang tengah langsung.
      
Pergolakan antara keduanya berlaku dalam keadaan PAS sendiri ada pergolakan dalaman.

Sekalipun ia bermasalah tetapi ia adalah sebuah parti yang bermaruah, dan perbezaan dalaman itu tidak wajar mengurangkan maruahnya. Ahli-ahlinya yang bermaruah tentu tidak meruncingkan masalah dalamannya apabila ia dicabar kanan dan kiri.
     
Orang tinggi maruahnya tidak gembira partinya diserang, dan tidak sedia mengambil serangan luar itu bagi meruncingkan lagi masalah dalamannya.
      
Apa pun sebagai parti yang ada maruah, tidaklah mudah segala cabaran yang dihadapi itu mempengaruhinya untuk menyahut godaan meninggalkan PR yang adalah lebih baik daripada tidak ada.
     
Bertahan dengan segara cabaran, tidak bererti ia tidak bermaruah, menderita saja dengan apa orang kata. Dengan maruah itu ia kekal dan bangkit mempertahankan muafakat dalam masa senang dan dalam masa susah. Keluar daripada PR atau dikeluarkan daripada PR, itulah yang dikehendaki sangat oleh Umno dan Najib yang kedudukan kini seperti telur di hujung tanduk
      
Kiamat dunia kira TG Haji Hadi bersekongkol dengan Umno tetapi mengata PAS suka Umno adalah yang paling disuka oleh Umno. Yang memaksa PAS keluar dari PR itulah yang bekerja untuk Umno. – HARAKAHDAILY 31/5/2015

Share on Myspace