Penjajahan sejarah belum merdeka

SUBKY LATIF | .

BILAKAH sebenarnya Malaysia yanag dikatakan merdeka itu mencapai kemedekaan? Adakah dalam tahun 1948 atau pada 31 Ogos 1957?
    
Itu satu soalan yang ditimbulkan oleh peserta forum menilai kemerdekaan negara anjuran PAS Kawasan Rantau Panjang, Kelantan di markasnya pada 31 Ogos lalu.
     
Kekeliruan penanya ialah justeru kelahiran negara merdeka yang dirayakan setiap tahun pada 31 Ogos itu dikenali dengan nama Persekutuan Tanah Melayu. Sedang bumi itu dinamakan Persekutuan Tanah Melayu dalam tahun 1948. Mengapa ia lahir dalam tahun 1948 tetapi baru dikata merdeka pada 31 Ogos 1957? Mengapa kemerdekaan itu tidak dikira bermula dari tahun 1948?
     
Dan apakah kemerdekaan tahun 1957 itu satu kemerdekaan tulin?
     
Ia adalah antara banyak kekeliruan tentang sejarah kemerdekaan negara kita. Masing-masing tidak dapat mengetahui sejarah kemerdekaan yang sebenar disebabkan tidak ada buku sejarah untuk jadi rujukan.
     
Bagi saya segala kekeliruan semua adalah disebabkan sejarah bangsa dan negara ini masih terjajah dan tiada gerakan yang jelas bagi memerdekakan sejarah yang terjajah itu.
    
Yang menuntut  Tanah  Melayu merdeka dan kemudian diikuti dengan Malaysia merdeka dimulai dan dipelopori oleh golongan ulama sebaik saja Melaka mulai ditakluk Feringghi tahun 1511 hinggalah kedatangan Jepun dalam Perang Dunia Kedua bersambung hingga terbentuknya Hizbul Muslimin oleh Ustaz Abu Bakar Bakir sebaik saja Jepun kalah tahun 1945.
     
Pembentukan Pesekutuan Tanah Melayu tahun 1948 itu bagi menggantikan Malayan Union adalah satu percaturan baru penjajahan Inggeris untuk kekal selama boleh sesuai dengan Piagam Bangsa-Bangsa Bersatu tahun 1945/46 yang menyarankan setiap kuasa penjajah hendaklah memerdekakan tanah jajahannya sesegera mungkin.
      
Dunia selepas perang dunia kedua tidak dapat bertahan lebih lama sebagai kaum penjajah. Di sana sini di semua benua anak jajahan menuntut kemerdekaan. Yang datang semula selepas kekalahan Jepun terpakai juga pergi tetapi ia berpegang kepada dasar yang digariskan oleh Lord Cromer, bekas gabenor Inggeris di Mesir yang mensyaratkan:
     
Mustahil bagi Inggeris memerdekakan mana-mana tanah jajahan barang sesaat jua kecuali setelah lahir satu generasi yang berfikir dan berbudaya seperti kolonial Inggeris. Persekutuan lahir serentak dengan pengharaman parti politik prokemerdekaan termask Hizbul Muslimin dan ramai ulama ditahan.
     
Kebinet Persekutuan Tanah Melayu disertakan dengan anak negeri seperti Datuk Onn Jaafar dan lain-lain yang dipercaya dari satu generasi yang berfikir dan berbudaya Inggeris. Bagi melunakkan pejuang kemerdekaan yang bersama menyokong Dr. Burhanuddin al-Helmy dan lain-lain, supaya tidak meneruskan tuntuan kemerdekaan seperti yang dihendaki oleh ulama dan nasionalis Melayu, kerajaan Persekutuan Tanah Melayu itu menjanjikan kerajaan bersendiri sebelum dianugerahkan kemerdekaan baik dituntut atau tidak dituntut.
     
Inggeris menonjolkan tokoh Melayu yang dikatakan nasionlis untuk menyambung perjuangan kemerdekaan yang dimulakan oleh ulama. Mereka ialah Datuk Onn dan Tunku Abdul Rahman. Mereka diberi laluan untuk mendapatkan kemerdekaan seperti yang Inggeris mahu. Tunku berjaya menewaskan Datuk Onn.
     
Tunku menjadi Ketua Menteri kerajaan sendiri tahun 1955 dan dia disokong Inggeris bagi menerima kemerdekaan seperti yang Inggeris mahukan. Tunku mengekal nama negara medeka itu sebagai Persekutuan Tanah Melayu dan mengekalkan bendera yang Inggeris gunakan sebelumnya.
     
Antara yang dikekalkan lagi ialah negara yang dikatakan merdeka itu ia jadi negara Islam sekular, bukanlah kemerdekaan yang dituntut oleh ulama silam yang mengerakkan kemerdekaan dari awal.
     
Setelah 58 tahun merdeka rakyat hanya mengetahui sejarahnya yang masih terbelenggu penjajahan sejarah. Sejarah dan kemerdekaan sebenarnya hanya dapat diketahui jika penjajahan sejarah itu dapat dimerdekakan. – HARAKAHDAILY 7/9/2015

Share on Myspace