Ku Li bukan pemimpin veteran

SUBKY LATIF | .

SEHARI dua ini nama Tengku Razaleigh Hamzah yang dikatakan pemimpin veteran Umno menjadi berita panas nasional.
    
Pertama, kerana dia dikatakan tertarik dengan usaha Dr. Mahathir untuk menyingkir PM Najib tetapi tidak ikut gerakan itu.
    
Kedua, dia tandatangani deklarasi Umno Kelantan pertahan pimpinan Najib.
    
Bukan apa yang diperkatakan tentangnya yang jadi perhatian saya dalam rencana ini, tetapi mengkelasnya sebagai pemimpin veteran Umno yang jadi perhatian saya.
     
Semuanya mengira dia pemimpin veteran. Siapa kata dia pemimpin veteran? Dia masih Ketua Umno Bahagian Gua Musang dan anggota Parlimen Gua Musang.
     
Dalam setiap pemilihan Presiden Umno selepas Dr. Mahathir berundur - masuk gerbang veteran – dia menawarkan diri untuk jawatan itu. Apakah dia dicalonkan atau tidak, ia adalah isyarat dia masih terus aktif.
     
Veteran setahu saya adalah pesara yang sudah tidak aktif lagi dalam bidang yang diceburinya. Seperti veteran pesara tentera. Macam Amerika yang acap memperingati veteran perangnya dalam Perang Dunia kedua dulu. Bekas tenteranya yang masih hidup itu dan tidak mungkin balik memegang senjata adalah  golongan veteran itu.
     
Orang lama yang mati tidak pula disebut veteran. Macam tiga bekas Presiden yang masih hidup – Bush bapa, Bush  anak dan Bill Clinton bolehlah disebut veteran Presiden Amerika.
     
Macam Dr. Mahathir tidak memegang apa jawatan dalam Umno adalah pemimpin veteran Umno, sekali pun dia keluar Umno lebih dari sekali, ia tidak menggugurkan status veterannya. Sekalipun  aktif untuk menyingkirkan Najib dan selagi dia tidak kembali sebagai pemipin Umno semula, maka dia adalah veteran.
    
Demikian juga Tun Musa Hitam, Tan Sri Sanusi Joned dan lain-lain. Mereka adalah veteran.
    
Tetapi Tengku Razalegih masih aktif dalam Umno dan masih menaruh harapan unuk menjadi bakal Presiden, maka dia bukan masuk dalam raga orang veteran Umno walaupun dia Anggota Parlimen BN yang paling lama sekarang. Dia saja lagi yang pernah jadi MP Perikatan dan masih jadi MP BN.
     
Dia sudah aktif dan jadi pemimpin Umno semua semua menteri dan Anggota Parlimen Umno ada sekarang belum masuk politik. Lamanya dalam kedudukan itu tidak memasukkan dia dalam golongan veteran, tetapi dia masuk dalam kategori orang senior atau orang tua atau orang paling kanan.
     
Memasukkannya dalam bakul veteran adalah bagi menghalangnya mengadu nasib untuk kembali sebagai pimpinan utama partinya. Walau dalam masa berbelas tahun belakang ini dia tidak dibaris depan pimpinan atau termasuk dalam golongan klik pimpinan, tetapi dia adalah orang kanan dan setiap tahun jadi angota perwakilan dalam Perhimpunan Agung Umno.
     
Dalam politik Umno yang gawat seperti sekarang, semua pimpinan kanan yang ada gawat belaka, Ku Li saja yang dilihat bebas, paling cantik maruah dibanding dengan yang lain. Jika berlaku gerakan kesedaran untuk mencari seorang bebas, tidak ketara liabilitinya, maka Ku Li dilihat yang terbaik dan jernih dari yang lain. – HARAKAHDAILY 11/4/2016

Share on Myspace