Catatan Palestin tahun 2016 (bahagian I)

http://www.eramuslim.com/ | .

Seluruh masyarakat di belahan dunia baru sahaja memasuki tahun baru 2017 dan meninggalkan tahun 2016 yang dianggap sebagai tahun berdarah kerana banyaknya mangsa mati akibat aksi keganasan dan peperangan yang melanda beberapa negara. Tidak terkecuali Palestin yang harus menghadapi kekejaman tentera Zionis Israel dan pengyahudian bandar Al-Quds sepanjang tahun lalu.

Berikut catatan pelanggaran penjajah Zionis Israel yang berjaya di kumpulkan Pusat Pengajian dan Dokumentasi PLO sepanjang tahun lalu:

Pembunuhan

Sebanyak 134 warga Palestin syahid, termasuk 34 kanak-kanak dilakukan tentera Zionis Israel sepanjang tahun lalu hanya di wilayah Tebing Barat.

Tidak hanya membunuh warga Palestin, penjajah Yahudi juga menambah bilangan pos tentera di Tebing Barat menjadi 472 pusat persinggahan sementara untuk menyekat kebebasan bergerak warga.

Penempatan

Pusat Pengajian dan Dokumentasi mencatat sepanjang tahun 2016 penjajah Zionis Israel membina 27,355 penempatan Yahudi baru di wilayah Tebing Barat dan Al-Quds, dengan 19,000 di antaranya khusus di Al Quds.

Jumlah ini didapat organisasi dari dokumentasi pengumuman rancangan pembangunan, dan pemberian permit yang dikeluarkan Jawatankuasa Pembangunan dan Kontruksi Zionis Israel.

Pusat Pengajian dan Dokumentasi PLO menyatakan pembangunan pemukiman pada 2016 mengalami kenaikan sebanyak 57% jika dibandingkan dengan 2015.

Perampasan tanah

Penjajah Zionis Israel telah merampas lebih daripada 12,000 hektar tanah warga Palestin di Tebing Barat dan Jerusalem, dengan beberapa daripada tanah tersebut dituntut sebagai tanah negara sehingga boleh digunakan untuk pembangunan penempatan.

Di wilayah Tebing Barat, penjajah Zionis Israel secara sepihak menetapkan penandaan lebih dari 62,000 hektar tanah untuk dimasukkan dalam menyokong penempatan Yahudi. (Skynewsarabia/Ram)

Share on Myspace