2017: Petaka kemanusiaan akan berterusan

https://www.islampos.com | .

TAHUN 2016 diakhiri dengan petaka kemanusiaan. Sebanyak 65 juta orang - yang terbesar sejak Perang Dunia II - terusir dari tanah mereka akibat perang, rusuhan awam dan pemberontakan, dan tentu saja yang paling banyak menjadi mangsa adalah umat Islam.

Seperti dilansir Huffingtonpost, PBB telah mengumumkan ramalan bantuan kemanusiaan pada 2017 yang boleh mencapai USD22.2 bilion untuk menyokong kira-kira 93 juta orang yang memerlukan bantuan di 33 negara di seluruh dunia.

Banyak orang tak bersalah menjadi mangsa dalam konflik yang tak pernah mereka bayangkan. Selain Syria, Iraq dan krisis Mediterranean, di sini ada tiga krisis kemanusiaan yang tak boleh kita abaikan pada tahun 2017.

1. Yaman

Yaman adalah negara harus mengalami hal mengerikan dan kesakitan yang melumpuhkan setiap harinya.

Bilangan orang yang menghadapi keadaan yang mengancam jiwa di sini terlalu mengejutkan untuk difahami. Lebih daripada separuh penduduk - lebih dari 14 juta orang - tidak pasti di mana mereka akan mencari makanan mereka selanjutnya. Lebih dari 19 juta orang tidak mempunyai akses mendapatkan air. Dan itu hanya korban manusia. Konflik kekerasan antara militia Syiah Houthi dan tentera kerajaan selama dua tahun telah menghancurkan banyak infrastruktur, mulai dari kemudahan kesihatan, sekolah sehingga sistem pengangkutan.

Usaha penjajahan Syiah Houthi yang disokong Iran untuk menguasai Yaman telah membawa mimpi buruk bagi rakyat Yaman. Melihat hal ini Koalisi Teluk yang diketuai Arab Saudi tak tinggal diam dan memberikan perlawanan.

Komplikasi dan motif politik antara pemain antarabangsa seperti Iran, Koalisi Teluk, Amerika Syarikat dan PBB telah membuat anak-anak Yaman terperangkap dan menjadi mangsa pelanggaran hak asasi manusia yang benar-benar dilupakan oleh dunia. Mereka harus menanggung kepedihan atas apa yang tidak mereka lakukan.
 
2. Sudan Selatan

Pada tahun 2011, Sudan Selatan menjadi negara merdeka dengan memberi banyak harapan dan janji. Malangnya pada akhir 2013 harapan itu berbalik menjadi konflik mematikan dan kenyataan pahit. Selama 2015, konflik telah menetapkan negara pada status darurat, dengan kekerasan juga mempengaruhi kaum perempuan dan anak-anak. Dalam laporan tahun 2016, Sudan Selatan melampaui Afghanistan sebagai tempat paling berbahaya bagi pekerja bantuan untuk melakukan pekerjaan mereka.

Lebih daripada 1 juta orang telah melarikan diri Sudan Selatan dan kini hidup sebagai pelarian ke beberapa negara jiran. Di dalam negeri, setengah daripada populasi tidak mempunyai cukup makanan dan dua kali ganda dalam setahun terakhir. Sebanyak 7.5 juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan dan perlindungan.

3. Danau Chad Basin dan sekitarnya

Lima tahun lalu, dunia telah menyaksikan bencana kelaparan dan kekeringan meragut nyawa manusia lebih dari 250,000 orang di Somalia. Pada 2017 kita berada di ambang bencana lain, kali ini di Afrika Barat. Di negara-negara Tasik Chad Basin seperti Niger, Nigeria, Cameroon dan Chad, satu gelombang keganasan, kekeringan dan gelombang pelarian telah berkumpul untuk membuat krisis kemanusiaan besar-besaran.

Pemberontakan kekerasan Boko Haram telah membuat lebih daripada dua juta orang dan dijangka sembilan juta orang memerlukan bantuan kemanusiaan. Jumlah itu lebih daripada seluruh penduduk New York atau London. Bulan Disember 2016 UNICEF memberi amaran bahawa 400,000 kanak-kanak di timur laut Nigeria, berisiko mengalami kelaparan dan 80,000 akan mati jika mereka tidak mendapat bantuan.

Dan bukan mustahil jika jumlah korban kekerasan, konflik, kelaparan dan tragedi kemanusiaan akan bertambah lebih banyak di luar ramalan.

Share on Myspace