‘Tok Bali Supply Base’ jana hasil RM1b

KOTA BHARU: Kerajaan negeri menjangka perolehan hasil sehingga RM1 bilion pada tahun 2035 melalui pembangunan projek Tok Bali Supply Base (TBSB) di Pasir Puteh.

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan negeri, Dato’ Hanifa Ahmad berkata, kawasan seluas 45 ekar dibangunkan infrastruktur bagi keperluan ‘supply base’.

Bagaimanapun katanya keseluruhan projek itu melibatkan kawasan seluas 250 ekar dibangunkan dalam empat fasa yang dijangka berakhir pada 2040.

“Apabila siap projek tersebut Keluaran Dalam Negara Kasar bagi negeri Kelantan dijangka meningkat sebanyak 7 peratus,” katanya menjawab soalan tambahan Mohd Bakri Mustapha (BN-Gual Ipoh) pada persidangan Dun hari ini.

Sehingga sekarang syarikat yang beroperasi di TBSB iaitu Hess Corporation, sebuah syarikat penerokaan dan pengeluaran minyak mentah serta gas asli.

Manakala sebuah lagi syarikat iaitu REPSOL Oil & Gas Malaysia Limited bakal beropeasi di TBSB tidak lama lagi.

Menjawab soalan Rosli Abdullah (PAS-Wakaf Bharu) katanya, kerajaan negeri mengggalakkan anak-anak Kelantan yang berjaya dalam bidang keusahawanan melebarkan perniagaan di negeri sendiri.

Katanya, antara bidang yang boleh diceburi termasuk industry minyak dan gas, perkapalan serta tenaga.

“Hasil pertemuan saya dengan mereka di Kuala Lumpur sebelum ini ada perkembangan baik membolehkan anak Kelantan melabur di negeri sendiri,” katanya. 

Total
15
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Post

Kelantan pertama lancar kelab Jaringan IT Prihatin

Next Post

Himpunan Pertahan Kedaulatan Islam 4 Mei

Related Posts

Akibat pisahkan politik daripada agama

Peringatan Allah SWT di dalam Al-Quran: الَّذِينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا kالصَّلَاةَ  وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا…
Read More